Novosti

Trebinje grad sa najviše spomenika

Objavi na Facebook profilu

Današnja opština Trebinje zauzima prostor od 904 kvadratna kilometra i prema poslednjim procenama, ima 37.000 stanovnika. S druge strane, Sarajevo se prostire na 141,5 kvadratnih kilometara i u njemu živi deset puta više stanovnika. Uprkos toj ogromnoj razlici, Trebinje ima više nacionalnih spomenika od Sarajeva.

Na listi nacionalnih spomenika u BiH Sarajevo se nalazi na drugom mestu sa 66 spomenika, dok Banjaluka ima „uknjižena“ 44 spomenika. Grad sa najviše nacionalnih spomenika u BiH - njih 88 - jeste Trebinje.

Na toj listi se, između ostalih, nalaze zgrada Gimnazije „Jovan Dučić“, Crkva Preobraženja Gospodnjeg, Arslanagića most, Vila „Lastva“, Careva džamija. - Arslanagića most u Trebinju ima izuzetnu kulturno-istorijsku i umetničku vrednost i spada među najvrednije arhitektonske spomenike koji su nastali u razdoblju od 15. do 19. veka u BiH.

Pre bezmalo 40 godina za ovaj most su pisali da je trebinjski most skladniji, bogatiji po oblicima, slikovitiji od višegradskih i mostarskih - rekao je predsednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH Dubravko Lovrenović.


Na listi se nalazi i manastir Svetog Petra i Pavla, koji se nalazi u Petrovom polju pored Trebinja. Reč je o manastirskom kopleksu u okviru koga se nalaze dve crkve, jedna posvećena Svetom Petru, a jedna Svetom Pavlu, kao i manastirski konak.


- Pored crkve posvećene Svetom Petru, obnovljene 1906. godine na temeljima mnogo starije bogomolje iz četvrtog veka, u okviru manastirskog kompleksa pre tri godine je obnovljena druga crkva posvećena Svetom apostolu Pavlu,koja datira iz petog veka, a još ranije je na tom mestu bila krstionica - zapisao je Lovrenović.
 

Celina kojoj pripadaju Crkva Svete Petke i Stari most na Bari predstavlja jednu od najvažnijih istorijskih građevina. Istoričar umetnosti Ljiljana Ševo naglašava da Crkva Sv. Petke u Mostaćima kod Trebinja pripada skupini hercegovačkih crkava sa prislonjenim lukovima.


- Stari most u Mostaćima pripada skupini malih seoskih kamenih mostova i ne zna se tačno vreme izgradnje, ali iz naziva sela Mostaći može se pretpostaviti da je veoma star. S.Pašalić/BLIC

Trebinje na Guglu:

Dobro došli u Trebinje

Trebinje je drugi po veličini grad u Hercegovini i administrativno privredni centar istočne Hercegovine. Nalazi se na krajnjem jugu entiteta Republika Srpska (BiH). Ima nešto manje od 40.000 stanovnika. Smješten je na rijeci Trebišnjici, ispod planine Leotar, na nadmorskoj visini od 270 metara. Za Trebinje se kaže da je grad sunca i platana. Danas se smatra jednim od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini.

Coordinates: 42°7112′N 18°3425′E

Latitude: 42.711200000000010000

Longitude: 18.342499999999972000

Location: Trebinje within Republic of Srpska; Bosnia and Herzegovina