Grad Trebinje
Trebinje Uncategorised

Novi turistički proizvod u Trebinju: KRAJOLICI SAVRŠENI ZA AKTIVNI TURIZAM

Trebinje sa netaknutim prirodnim blagom, rijekom, planinama, šumama, jezerima, nestvarnim pejzažima, ambijentima prepunim predivnih kolorita pravo je mjesto za razvoj aktivnog turizma. Pojma koji je u svijetu odavno pronašao svoje mjesto kod turista željnih rekreacije daleko i u suprotnosti od svega što čini današnji brzi ritam života.

Naš grad sa svojom okolinom neprocjenjivo je bogatstvo, što su odavno spoznala trojica avanturista, koji više od decenije i po žive u skladu sa prirodom, osluškujući je i provodeći u njoj veći dio svog vremena. Zato nije iznenađenje da su Slavenko Vukasović, Žarko Budinčić i Miloš Vlatković osnovali Agenciju „Herz Adventures“, koja je krajem prošlog mjeseca proglašena najboljim projektom Akcelerator programa Razvojne agencije RS.

Vizija ove trojice iskonskih zaljubljenika u prirodu kao takvu, netaknutu i čarobnu, razvijala se duži vremenski period. Kao dugogodišnji članovi Planinarskog društva i biciklističke sekcije „Vučji zub“ Trebinje, pripadaju onima koji odlično poznaju svaki pedalj prirodnih potencijala Trebinja i Hercegovine. Živeći u korak s vremenom, prate i svjetske trendove pa im nije promaklo kako turističkoj ekspanziji u Trebinju nedostaje i jedna ovakva, značajna ponuda. Jer, aktivni turizam sam po sebi rastući je turistički brend koji je promijenio način na koji putnici doživljavaju odredište u kome se nađu. I ne samo to. Pravi je gušt biciklom, kajakom ili šetnjom upoznavati ruralne dijelove zemlje, sela, planine, doline rijeka, sva ona mjesta, sama po sebi autentična. 

„Izuzetno prirodno blago našeg podneblja, mnogi potencijali koji pogoduju ovoj vrsti turizma, a mi ih i te kako imamo, veoma malo su iskorišteni. To je ono što posljednjih godina privlači inostrane turiste. Nama je u cilju da naš grad i regiju predstavimo na posve drugačiji način, aktivnim turizmom, koji odavno ima puni zamah širom svijeta“, započinju sa nama priču Slavenko i Žarko.

Ono što turistima nude u Trebinju su nestvarna plovidba kajakom Sušicom, Trebišnjicom, Lastvanskim i Bilećkim jezerom, očaravajuće planinske šetnje po Ublima i Parku prirode Orjen (hiking), foto safari na atraktivnim lokacijama po Istočnoj Hercegovini, streličarstvo, biciklističke ture Ćiro stazom do Jazine i Zavale i opuštanje u šumi (forest bathing). Dobro opremljeni, sa jasnom težnjom u kom pravcu žele da idu, iskusni i sa prirodom odavno na „ti“, formirali su nadahnjujuću zamisao.

HERZ Adventures_Hiking 7.jpg (454 KB)
IMG_20210509_105123.jpg (478 KB)

„Cilj nam je da turiste naučimo o predjelima kroz koje ih vodimo, da povežemo naše potencijale, planinarski dom, ciklo turizam i posjetu domaćinstvima, kako bi uz prirodne ljepote promovisali selo, ljude, mentalitet i našu gastro ponudu. Stvorila se šansa da se ovaj vid turističke ponude može razviti u Trebinju. Posebno kada smo svjesni potencijala Parka prirode Orjen, Trebišnjice, Popovog polja, Lastve, Jazine… Imamo kapacitete i licence za vodiče da možemo da vodimo ovakve ture“, pojašnjava Slavenko Vukasović, profesionalni fotograf, suosnivač agencije, ciklo i planinarski vodič.

Na njegovu priču nadovezuje se Žarko Budinčić, takođe suosnivač agencije, planinarski vodič, skiper i stručnjak za streličarstvo, ističući da je svaka od šest aktivnosti koje pružaju, posebna na svoj način. Turisti mogu da biraju koju žele, a tu su i paket aranžmani.  

„Već 15 godina smo članovi ‘Vučjeg zuba’. Počeli smo rekreativno, a kasnije, nakon mnogih biciklističkih i planinarskih tura, saživjeli se sa ovakvim načinom života. Odlične su priče napravljene sa aktivnim turizmom svuda oko nas i mi smo ostali vakum koji sam traži da se popuni. Imamo licence pa je prirodni slijed događaja bio da napravimo nešto ovakvo, da radimo i živimo ono što volimo! Turisti neće da dođu radi jedne ture, nego žele da imaju provod od nekoliko dana. Paket aranžmani su za turiste koji žele kompletan ugođaj. Nudimo šest aktivnosti, a za svaku smo opremljeni i spremni. Naša zamisao je da turistima pružimo rekreaciju u prirodi, da im pripremimo hranu, kao i da se povežemo sa nekim od ugostitelja gdje bi imali obrok“.

DSCF7562.jpg (568 KB)

Kako pojašnjavaju, ciljna grupa su im sredovječni ljudi, starosti od 30 do 45 godina, uglavnom stranci. Od vlastite opreme na raspolaganju imaju dvadesetak brdskih bicikala. Posjeduju i opremu za streličarstvo, kajake, kao i velike šatore sa luksuzno kampovanje u prirodi. Imaju volju, želju i entuzijazam. Rekli bismo sve što je neophodno za odličan start aktivnog turizma u Trebinju.

„Jedino što nam trenutno treba su električna bicikla zbog proširenja ciljne grupe, za ljude koji nisu u formi da izdrže biciklističku turu, mada turiste vodimo na dionice koje nisu zahtjevne ni opasne. Zato smo se i bazirali na šetnje a ne na planinarenje, na kajak a ne na rafting. Odabrali smo i dionice u kojima nema mogućnosti da se dese opasnosti“.

Ideja koju razvijaju, kako nam kažu, je da Trebinje postane prepoznatljivo po rekreativnim sadržajima, slično mnogim mjestima u okruženju. U tom smislu, precizni su kada kažu da je Trebišnjica zanemarena i nedovoljno iskorištena, iako je njen tok izuzetan za plovidbu i impresiju grada iz jedne potpuno drugačije perspektive.

„I ne samo Trebišnjica, nego i rijeka Sušica i Lastvansko jezero. To su predjeli koji oduzimaju dah kada se njima plovi. Voda je dobrim dijelom godine mirna i zahvalna za kajakaštvo. Plovidba Sušicom doživljaj je za sebe. Kada se prilazi Lastvi, preko mosta ima mali zaliv smaragdne boje koji je fantastičan, a za koji malo ljudi zna. Prelijep prizor! Kad se sjedi u čamcu i gleda oko sebe, imate osjećaj kao da niste u Hercegovini, perspektiva je totalno drugačija. Najkraća tura kajakom je kroz grad od bregovačkog bazena do restorana Studenac, a duža ide dalje Sušicom do Lastvanskog jezera. Ono što se tu doživi teško je opisati riječima i to je nešto što vrijedi pokazati svakome ko dođe u Trebinje,“ uglas nam govore Žika i Slavenko.

Kajak Trebisnjica (6) - Copy.jpg (441 KB)

Kako dodaju, cilj im je da turistima pruže što više razloga da ovdje ostanu po nekoliko dana, da ono što vide zauvijek pamte i da se iznova vraćaju ovdje, odakle su ponijeli nezaboravna iskustva.  

„Bili su nam turisti Švajcarci, Škotlanđani i diplomate iz EU. Vozili su bicikla od kampa izviđača na Ušću, odatle su se spustili kajakom niz Sušicu gdje je lako veslati, a jako je lijepo i živopisno. Uplovili su u Trebišnjicu, odnosno Lastvansko jezero i veslali sve do pećine Mlinice iz koje izvire rijeka, a u koju smo ih uveli. Bili su fascinirani!“

Kako napominju ova dvojica vizionara, neće zapostaviti ni lokalno stanovništvo. Zamisao im je da se orijentišu na takozvani „team building“, odnosno paket aranžmane za kolektive firmi, kojima bi pružili istovjetan ugođaj kao i ljudima sa strane.

Kao planinari i biciklisti, dobro upoznati sa svim nepredviđenim situacijama koje se u prirodi mogu desiti, svaku turu su analizirali do detalja i odabrali one najbezbjednije. Sa sobom uvijek nose zaštitnu opremu, kako bi svako bio osiguran, te od uspomena iz Trebinja ponio samo one najljepše i nesvakidašnje.   

Odabrane lokalitete redovno održavaju. Fizički i mentalno su spremni, poznaju sve vještine za ovakav vid turizma. Njihov fokus je da pruže iskustva, i to takva kakva ne nudi niko drugi. Imaju i pomoć desetak članova izuzetnog „Vučjeg zuba“ koji su tu, kada zatreba. Na sve su mislili, čak i na to da spoj rekreacije, avanture i nestvarnih iskustava pruže turistima ne samo ljeti, nego i tokom cijele godine.

Orjen 75x50 cm (27).jpg (602 KB)

„U Trebinju je aktivni turizam moguć svih 12 mjeseci. Izvodljive su šetnje po snijegu, po prirodi, streličarstvo, foto safari, biciklizam, sve osim kajaka zimi. Veliki je broj sunčanih dana i lijepog vremena, dakle uslovi idealni za ovakvu vrstu ponude. Želja nam je da što više promovišemo Orjen, najviši planinski masiv primorskih dinarida sa šest vrhova preko 1.800 metara i prašumama bukve i endemske munike, Orjenskom na Bijeloj Gori i drugoj prema Studencima, gdje vlada netaknuta priroda. Sa Orjena se pruža i fenomenalan pogled na more pa u junu u jednom danu možemo imati snijeg i sankanje, kao i kupanje na moru!“

Iako su za ovakav poduhvat potrebni ogromna energija i rad bez zarade duži vremenski period, stičemo utisak da ni to ne remeti san koji ovi momci odavno snivaju. Duboko vjeruju svojim instinktima da se nalaze na jedinom putu koji je pravi. A kao vrsni poznavaoci rekreativnih sadržaja smještenih u samom srcu prirode, izuzetnih predjela koji krijepe um i dušu, mira prijeko potrebnog, kontakta sa samim sobom daleko od interneta i gradske vreve, kreirali su ponudu kao stvorenu za ljubitelje prirode i mirnog ambijenta, ali i za one sa pomalo avanturističkim duhom. Spojivši iskustvo sa fantastičnim prirodnim potencijalima u Trebinju, donose i dah svježine na polju turizma i sasvim sigurno, odgovor na stres od svakodnevnog ritma života!

ISKORISTI ŽIVOT!

„Kreirali smo originalni logo, posebno pravljen za ovu namjenu. Njegov dizajn je višeznačan. Stilizovani je prikaz čovjeka koji uzdignutih ruku trijumfuje – kao planinar koji je osvojio vrh. Ćirilično slovo „H“ kao Hercegovina, a sama riječ „HERZ“, što na njemačkom znači srce, ima poseban, dublji smisao. Slovo „H“ simbolizuje i dva ukrštena čamca, plava boja rijeku i naše nebo, zelena prirodu, a narandžasti krug sunce i glavu čovjeka otvorenog za avanture. Takođe, imamo i veb sajt www.herzadventures.com putem koga nas svi željni predaha od turbulentnog načina života, mogu kontaktirati i pronaći aktivnost ili više njih kako bi sebi priuštili odmor za pamćenje. Mogu da odaberu biciklizam, kajakaštvo, šetnju po planini, spavanje u luksuznim šatorima pod vedrim nebom, opuštanje u šumi, odnosno šetnju, udisanje čistog vazduha, osluškivanje prirode u miru i tišini, zatim foto safari na atraktivnim lokacijama u okolini Trebinja i streličarstvo, veoma interesantnu disciplinu, isključivo sportsku, koja je doživljaj sam za sebe. Kao što kaže naš slogan: Jedan je život, živi ga! – upravo njime su vođene i sve naše aktivnosti!“

ĆIRO STAZA – POSEBAN BREND

„Na Akcelerator programu Razvojne agencije RS u saradnji sa TREDE – om iz Trebinja i Opštinom Bileća, koji su pokrenuli programe za nove biznise, konkurisali smo sa našom agencijom i osvojili prvo mjesto. Prošli smo intenzivni, dvomjesečni program sa predavanjima iz raznih oblasti, važnih za uspješan privatni biznis. Prezentovali smo agenciju, pobijedili i osvojili nagradu u iznosu od 3.500KM, što ćemo iskoristiti za kupovinu neophodnih sredstava, odnosno proširenje postojećih, poput kajaka, bicikala i slično. Radimo na rehabilitaciji biciklističke staze Trebinje – Jazina, kojom je nekada vozio Ćiro, a koja treba da se adaptira za biciklizam. Ta priča već postoji u Zapadnoj Hercegovini, u Dubrovniku preko Konavala i mi samo treba da joj se priključimo. To je duga transferzala, ali ono što je zanimljivo, najduža kroz Trebinje, preko 50 kilometara sa tunelima i nadvožnjacima. U drugim opštinama Ćiro staza je odavno brend i stranci je znaju. Kod nas nije dovoljno promovisana, posebno dio prema Jazini i to je nešto za šta se naročito zalažemo. Želja nam je da se ta stara pruga koristi što više za sigurnu biciklističku vožnju i šetnje kroz prirodu i mir, bez automobila. Prednost je što polazi iz grada, od naselja Mokri Dolovi, kroz tunel na Željeznički most i odatle prema Jazini, pored rijeke i jezera. Nadamo se da ćemo se uskoro njom i voziti!“

Maja Begenišić/Glas Trebinja

Komentar