Grad Trebinje
Republika Srpska

“EКONOMSКA КATASTROFA” Trivićeva poručuje da će prodaja obveznica odvesti Srpsku u propast

Ako su istiniti navodi da je Republika Srpska prodala obveznice u vrijednosti od 300 miliona evra na Londonskoj berzi onda to nije nikakav uspjeh niti znak snage, već zapravo znak jedne ekonomske katastrofe  koja čeka budžet i narod Republike Srpske. 

Kaže ovo poslanica PDP Jelena Trivić i dodaje da ključna rečenica lidera SNSD Milorada Dodika, da će ovo vraćati neka nova vlast pokazuje svu pogubnost ove odluke.

 – Cilj je „pregurati“ naredne dvije godine, a poslije njih potop. Zaista sramno, nečuveno, neodogovrno, reći ću i monstruozno prema svom vlastitom narodu – poručuje Trivićeva.

Pogubnost te odluke ona  ilustruje podatkom da otplata glavnice po dospijeću duga u cijelini znači da ćemo u jednoj godini iz budžeta morati obezbijediti skoro 600 miliona maraka samo za vraćanje ovog duga plus još nekoliko stotina miliona ili milijarda rate za vraćanje svih drugih kredita.

– Koji budžet i koji rast prihoda ili bruto domaćeg proizvoda može da isprati ovoliku ratu kredita?! Budžet u toj 2026. godini ovo neće moći podnijeti, ali šta je njih briga šta će biti 2026. godine. Kamatna stopa od preko 4 odsto u uslovima u kojima se na domaćem tržištu mogla postići znatno niža kamatna stopa – ističe Trivićeva.

Ona dodaje da ako je sve u redu i ako treba da pokažemo svoju moć, zašto obveznice nisu emitovane na otvorenoj ponudi nego su se birali investitori koji će ih kupiti?!

– Koliko su plaćene konsultantske usluge izlaska na Londonsku berzu, s obzirom da je izlazak na Bečku berzu plaćen 22 miliona КM samo da bi se izašlo na tržište. Očigledno je da se radi o prljavom novcu koji je iznesen iz Republike Srpske  i sada će se vratiti, a onima koji su novac iznijeli iz Republike Srpske, narod će još platiti kamatu i druge troškove zaduženja – ističe Trivićeva.

Ona kaže da će PDP tražiti ocjenu ustavnosti Zakona koji je Vladi omogućio da vodi ovakvu pogubnu politiku.

– I naravno i ono što je primarno, ovu vlast smijeniti  kako nikad više ne bismo bili u situaciji da nas neko vodi u ovakvu ekonomsku katastrofu – poručila je na kraju Trivićeva.

srpskainfo.com

Povezane vijesti

TRIVIĆEVA U TREBINJU Narod Republike Srpske zaslužuje da živi dostojanstveno (Foto)

admin

Jelena Trivić potvrdila: Formiraće svoju stranku a evo kako će se ona zvani i za šta će se zalagati (VIDEO)

admin

Istorija i praksa protiv Trivićeve: Nova partija, siguran put u POLITIČKU PROPAST

admin

Da li je na pomolu NOVA OPOZICIONA STRANKA: Trivićeva na izlaznim vratima PDP, ali nema namjeru da ode sama

admin

Jelena Trivić kod Nebojše Vukanovića

admin

Podrška Šaroviću i Jeleni Trivić od Vukanovića

admin