Grad Trebinje
Izdvojeno Video Hercegovina

Nerazvijene opštine trebaju dobiti sistemsku pomoć (Video)

“Kad kažem da za 35 jedinica lokalne samouprave Vlada godišnje izdvaja tri miliona maraka i još 300 hiljada maraka po nekom projektnom principu to dođe oko 100 hiljada maraka godišnje po lokalnoj zajednici. A samo budžet predsjednika Republike Srpske je 56 miliona maraka”.

Opština Berkovići spada u red nerazvijenih opština, sa budžetom od dva miliona maraka koji nije dovoljan da se pokrene bilo kakav razvoj. Pomoć Vlade je nedovoljna, a čini se da nema ni političke volje da se stvari poprave, rekao je u Jutarnjem programu BN TV, načelnik opštine Berkovići Nenad Abramović.

Od 64 lokalnih zajednica u RS, 35 ima karakter nerazvijenih i izrazito nerazvijenih. Među njima je i opština Berkovići. Tih 35 lokalnih zajednica čine više od polovine teritorije Republike Srpske gdje jedva živi oko 200 hiljada stanovnika. Ovaj problem zahtjeva institucionalni pristup, ističe načelnik Berkovića i dodaje da opština koju vodi nije zadužena, redovno izmiruje obaveze, ali budžet od dva miliona nije dovoljan za razvoj.

Osim toga, nema ni značajnije podrške Vlade Republike Srpske:

“Kad kažem da za 35 jedinica lokalne samouprave Vlada godišnje izdvaja tri miliona maraka i još 300 hiljada maraka po nekom projektnom principu to dođe oko 100 hiljada maraka godišnje po lokalnoj zajednici. A samo budžet predsjednika Republike Srpske je 56 miliona maraka”.

Abramović kaže da za 10 godina koliko obavlja funkciju načelnika, imao je priliku da samo jednom razgovora sa premijerom Viškovićem i to prije tri godine. Prije i poslije toga, kaže, niko od zvaničnika nije posjetio Berkoviće. Sa Viškovićem je, tada mu se činilo, imao dobre razgovore koji su se ticali projekta vjetropark Hrgud, strateškog projekta za ovu opštinu koji bi donio godišnji prihod od milion maraka.

Međutim, malo se do sada na projektu radilo, ističe Abramović:

“Elektroprivreda ima koncesiju od septembra 2015. godine i od tada je imala rok od tri godine da izgradi vjetropark Hrgud. Dakle vjetropark je trebalo da bude na mreži krajem 2018. giodine i evo četiri godine zbog neodgovornosti i nesposobnosti mendažmenta Elektroprivrede nije došlo do realizacije projekta. Berkovići su propustili da prihoduju 4 miliona maraka. I ako kažem da je naš budžet 2 miliona maraka, onda je jasno šta smo propustili, a Republika Srpska je propustila mnogo više. Vidite da je došlo do poremećaja cijena električne energije na tržištu, dakle Elektroprivreda je propustila da zaradi na stotine miliona makraka”.

Život u nerazvijenim opštinama je težak. Stanovništvo odlazi za boljim uslovima života, a privrednu aktivnost je teško pokrenuti iako potencijala ima.

“Najveći potencijal je u izgradnji energetskih objekata. Ne treba izmišljati toplu vodu. Odavno smo svjesni da smo bogati suncem, vjetrom da se samo na teriotriji Berkovića može izgraditi nekoliko stotina megavata nove snage elektrana”, kaže Abramović.

Nažalost, još nisu sanirane posljedice štete razornog zemljotresa koji je pogodio Berkoviće, ali postoje pomaci i poslije velikog medijskog pritiska konačno su otkočene procedure i u opštinu Berkoviće će odlukom Savjeta ministara stići pomoć od miliona maraka koja je ranije odobrena za opštine Stolac i Ljubinje, kaže Abramović.

Komentar