Grad Trebinje
Video Košarka

Tri utiska posle trijumfa Partizana u Valensiji: Naopaka pobjeda i dva “dežurna krivca” /VIDEO/

Posle velike borbe u La Fonteti, Partizan je sebi osigurao da se sa duplog kola iz Španije vrati sa makar jednom pobjedom. Crno-bijeli su u 15. kolu Evrolige pobedili Valensiju sa 72:67 i stigli do svoje devete pobede u Evroligi. Bio je ovo peti uzastopni trijumf ekipe Željka Obradovića u elitnom takmičenju!

Nijedna ekipa se ove sezone nije naigrala protiv Valensije, koja djeluje vrlo ozbiljno, igraju tvrdu košarku, pa je od početka bilo jasno da će Partizan morati da odigra vrlo dobru utakmicu da bi stigao do dva boda u gradu na obali Balearskog mora. 

To su i uradili izabranici Željka Obradovića, pa će mnogo rasterećenije ući u drugi meč duplog kola, koji će u četvrtak (20:45) odigrati u Madridu, protiv moćnog Reala.

Nije samo do napada, Partizanova odbrana je granitna

Partizan je u Evropi jedna od najjačih ofanzivnih ekipa, ali je meč u La Fonteti dobila odbranom.

Brendon Dejvis je jedan od najboljih centara Evrolige, ali se u meču sa crno-belima nije vidio. Ubacio je svega osam poena, uz čak pet izgubljenih lopti. Sjajno su ga udvajali igrači srpskog tima na niskom postu, nisu mu dozvoljavali lake poene, uveli su ga i u nervozu, pa je Dejvis odigrao jedan od najlošijih mečeva ove sezone.

Slično se može reći i za Krisa Džonsa, plejmejkera Valensije. Doduše, on jeste ubacio 14 poena, ali gotovo sve iz teških pozicija, čime je pokazao svoju klasu. Međutim, Partizan je njegov uticaj na igru smanjio na minimum, pa se može reći da su na dva najbolja igrača protivničke ekipe odradili sjajan posao u defanzivi.

Meč je svojom odbranom zaključio Džejms Naneli, ukradenom loptom i poenima iz tranzicije, čime je potvrdio jednu od najboljih Partizanovih defanzivnih partija ove godine. Dobro poznata rečenica kaže da napadi dobijaju mečeve, a odbrane donose titule. Ukoliko Partizan može ovaj defanzivni nivo da prikaže i tokom nastavka sezone, izabranici Željka Obradovića sa pravom mogu da se nadaju plasmanu na F4 Evrolige.

Ledej povukao kada nije išlo

Smušeno je Partizan završio prvo poluvreme, drugo je počelo promašenim bacanjem Kevina Pantera posle tehničke greške Aleksa Mumbrua, pa je djelovalo da bi crno-bijeli mogli da se nađu u problemu. Da se to ne desi, pobrinuo se Zek Ledej.

Krilni centar je posle prvih 20 minuta bio bez poena, a onda je u trećem kvartalu ubacio čak 12, od Partizanovih 20 u toj četvrtini. Doveo je Partizan u vođstvo (35:34), usledila je i trojka iz ćoška, a duže od pet minuta je bio jedini strelac iz igre za gostujući tim.

Još jednu bitnu trojku je ubacio za 49:40, a dionicu je završio svojim prepoznatljivim pogotkom za dva poena, jednom rukom. 

Na kraju, Ledej je meč završio sa 14 poena, ali će se dugo pamtiti njegova rola iz treće četvrtine, kojom je pokrenuo Partizan i na kraju bio jedan od najzaslužnijih za trijumf “parnog valjka”.

Panter kapitenski za novu pobedu

Još jednom je Kevin Panter pokazao svoje liderske sposobnosti, a njegova trojka preko ruke Dejmijana Ingliša za šest razlike (67:61), na manje od tri minuta do kraja, verovatno je i ključni trenutak utakmice.

Izostala je prepoznatljiva partija Pantera u napadu, postigao je 13 poena, što je daleko od lošeg, ali uz slabe procente iz igre (3/9). Ipak, kada se lomilo, još jednom je dokazao da je jedan od najboljih igrača Evrope, koji se ne libi da preuzme odgovnornost kada treba.

Još jedan podatak iz njegove statistike upada u oči, a to je da je Kevin imao čak devet skokova na ovoj utakmici, od čega osam u odbrani. Prava borba je viđena u Valensiji za svaku loptu, a Partizanov kapiten je uglavnom dolazio do istih i obezbeđivao posed za svoju ekipu. Inače, na meču sa španskim klubom je uhvatio više lopti nego na prethodnih pet mečeva u Evroligi zajedno.

Sve dok je Panter na svom nivou, za Partizan nema zime.

Podsetimo, Partizan je trenutno na skoru 9-6, što je dovoljno za četvrto mesto u Evroligi, a sada će crno-beli imati priliku da odmere snage sa Real Madridom, najdominantnijom ekipom ove sezone na Starom kontinentu, koja je u meču 15. kola savladala Crvenu zvezdu u Beogradu (72:58).

SPORTAL

BONUS VIDEO

Komentar