Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

80.000 građana želi nove tehnologije na izborima u BiH

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ upućuje otvoreno pismo javnosti u susret novoj seriji razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

U prvih 15 dana kampanje Koalicije „Pod lupom“ za potpisivanje građanske peticije, 80.000 građana/građanki BiH jasno je stavilo do znanja političarima da žele sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan, uvođenjem elektronske identifikacije birača i uređaja za skeniranje glasačkih listića.

Koalicija „Pod lupom“ još jednom skreće pažnju na važnost uvođenja novih tehničkih rješenja na izborima u BiH, a koja bi direktno uticala na sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan.

Koalicija „Pod lupom“ poziva izabrane predstavnike/ce koji su zastupljeni u Parlamentarnoj skupštini BiH da usvoje navedena unapređenja.

Osim implementacije obavezujućih presuda domaćih i stranih sudova, Parlamentarna skupština BiH mora usvojiti i druga unapređenja koja će značiti konkretan korak ka slobodnim i poštenim izborima u BiH.

Ignorisanje takvih zahtjeva od strane 80.000 građana i građanki bilo bi pogrešan potez i izrugivanje direktnom učešću građana u demokratskim procesima, a što je jedno od njihovih temeljnih ljudskih i građanskih prava.

Uvođenjem novih tehnologija bi se vratio kredibilitet i integritet izbornog procesa, kao i povjerenje građana u izbore.

Nove tehnologije na izborima doprinijele bi povećanju transparentnosti izbornog procesa i većoj izlaznosti građana/ki na izbore. Konkretno, uvođenje uređaja za skeniranje glasačkih listića ne bi promijenilo dosadašnji način glasanja na koji su birači navikli, ali bi se spriječile izborne prevare i falsifikovanje izbornih rezultata, što je do sada bila redovna pojava.

Elektronskom identifikacijom birača bi se spriječile zloupotrebe vezane za identitet birača koji izlaze na glasanje, a bilo bi moguće pratiti i izlaznost birača na izbore u realnom vremenu. Zavisno od tehnologije koja bi se primjenjivala, rezultate izbora mogli bi imati nekoliko sati ili minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta. Kampanja unapređenja izbornog procesa Koalicije „Pod lupom“ podrazumijeva aktivno učešće građana i građanki BiH u zahtjevu prema vlastima za unapređenje izbornog procesa.

Građani i građanke BiH su imali priliku potpisati peticiju na štandovima u preko 70 opština i gradova u BiH, kao i online putem, u periodu od 15-30.12.2021. godine.

Peticiju možete potpisati i dalje online na linku i na taj način direktno podržati sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan.

BUKA