Grad Trebinje
Republika Srpska

“AKO LETI JEDAN, LETI I DRUGI” Evo šta će se desiti ako poslanici u ponedjeljak smijene Radmanovića

Ukoliko u ponedeljak dođe do smjene zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojše Radmanovića, njegove stranačke kolege iz SNSD najavljuju da će se te obiti o leđa lideru SDA, Bakiru Izetbegoviću.

Kako je za Srpskainfo pojasnila delegat SNSD u Domu naroda PSBiH Dušanka Majkić, ukoliko Radmanović u ponedjeljak bude smijenjen iz Kolegijuma Predstavničkog doma PS BiH, odmah sutradan biće podnesena inicijativa za smjenu Bakira Izetbegovića iz Kolegijuma Doma naroda.

Majkićeva je ovo najavila reagujući na informacije da bi se na sjednici Predstavničkog doma BiH, koja će se održati u ponedjeljak, a na čijem bi se dnevnom redu, osim zahtjeva za glasanje o nepovjerenju Savjetu ministara, smjene zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića, mogla naći i inicijativa za smjenu Radmanovića.

Kako je Srpskainfo ranije pisala, ako se zatraži smjena Radmanovića, na njegovo mjesto bi mogao doći jedan od trojice lidera opozicionih partija iz Srpske – Nenad Nešić (DNS), Mirko Šarović (SDS) ili Branislav Borenović (PDP).

Ukoliko do ovakve inicijative dođe, ključnu ulogu u smjeni Radmanovića bi mogla imati SDA, zbog čega su Izetbegoviću iz SNSD indirektno poslali poruku: „Ako leti on, letiš i ti“.

Naime, ukoliko bude izjašnjavanja o smjeni Radmanovića, očekuje se da podršku tome daju parlamentarci iz PDP, SDS, Naše stranke, SDP, Nezavisnog bloka i DNS. Budu li poslanici SDA za ili suzdržani, posebno Adil Osmanović (SDA), koji dolazi iz Republike Srpske, postojala bi entitetska većina i smjena bi bila provedena.

– Vidjećemo šta će se dešavati u ponedjeljak. Mi smo spremni. Ako žele da se takmiče s nama, neka izvole. Dakle, ponavljam, ukoliko se drznu da smijene Radmanovića, SNSD će u čas posla, uz pomoć hrvatskih glasova u Domu naroda, smijeniti Izetbegovića iz Kolegijuma – upozorila je Majkićeva.

Dodaje da nema nikakvog razloga za smjenu Radmanovića, jer se ništa ne bi dobilo time, osim što bi se „uhljebio“ neko drugi na toj poziciji.

– E pa, neće moći – kategorična je Dušanka Majkić.

srpskainfo.com