Grad Trebinje
Republika Srpska Video

Alarm je upaljen: Plata ni za osnovne uslove za život (Video)

Sa prosječnom platom zaposleni u sektoru poljoprivrede ne mogu obezbijediti ni osnovne uslove za život jedne četvoročlane porodicu, što je poražavajuće – poručuju iz Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS. Žale se i na saradnju sa Unijom udruženja poslodavaca zbog čega poručuju da u njima ne vide više socijalnog partnera za pregovore o materijalnom položaju i platama. 

Materijalni položaj zaposlenih u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji je izuzetno težak – navode iz sindikata i dodaju da je prosječna plata u ovom sektoru daleko ispod 740KM, odnosno ispod iznosa za prehranu četvoročlane porodice. 

„Ovo je poražavajuće. Ako radnik u sektoru poljoprivrede ne može obezbijediti ni optimalne uslove za ishranu četveročlane familije, onda je sve drugo diskutabilo. Ovo su ozbiljni problemi, upaljen je alarm. Ljudi iz urednih preduzeća, gdje postoje primanja, gdje nema mobinga napuštaju preduzeća i odlaze vani. To je tragedija“- ističe predsjednik Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS Aleksandar Tomić.

Cjelokupnu situaciju dodatno otežava i nepotpisivanje kolektivnog ugovora. Budući da sa Unijom udruženja poslodavaca RS nije postignut nikakav dogovor, iz sindikata navode da će biti prinuđeni da se fokusiraju na direktne pregovore sa preduzećima i kompanijama. 

„Od danas Sindikat poljoprivrede i prehrambene industrije nema socijalnog partnera, jer oni ne žele pregovarati sa nama, oni preferiraju više pravilnik o radu čiji su oni autori, s tim da ni konsultativno ne uvažavaju mišljenje sindikata“- ističe Tomić.

Dok iz sindikata poručuju da je sve navedeno uticalo na položaj zaposlenih u ovom sektoru, iz Unije udruženja poslodavaca odgovaraju da prava radnika nisu ugrožena. Budući da plate rastu iz godine u godinu, radnici ne trpe nikakve posljedice – poručuje Saša Trivić.   

„Mi smo pokušali da radimo nešto na kolektivnom ugovoru, kolege iz preduzeća koja imaju sindikalno članstvo nešto nisu bili za to ni zainteresovani, tako da mi nemamo nikakav problem. Sindikat ako ima neki problem, neka preduzme aktivnosti koje misli da treba“– navodi predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić. 

Iz Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS pozivaju i Vladu RS da povede više računa o zaposlenima u ovoj oblasti. Mišljenja su da Vlada može dati svoj doprinos kroz određivanje najniže plate u RS koja bi u narednom periodu trebalo da bude 600KM, a uz isplatu dodataka plata bi na mjesečnom nivou bila veća.