Grad Trebinje
Hercegovina

Aleksandru Vučiću biće dodijeljena Povelja opštine Nevesinje

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Nevesinje odbornici su usvojili Odluku o izvršenju budžeta za 2022. godinu, Izvještaj o radu načelnika i Opštinske uprave, Program razvoja poljoprivrede, Informacija o stanju u oblasti javnog prevoza. Opštinski parlament je jednoglasno donio odluku da se Povelja opštine Nevesinje dodijeli predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije Sanja Brenjo predstavila je završni račun za 2022. godinu. Ona je istakla da su sve obaveze prema budžetskim korisnicima uredno izmirivane. Prema njenim riječima u prošloj godini je ostvaren budžetski suficit od 990.000 KM, a za investicije je izdvojeno oko tri miliona maraka.

Načelnik opštine Milenko Avdalović u izvještaju o radu opštinske uprave u 2022. godini naglasio je da je uspostavljena finansijska disciplina, i izmirene obaveze prema budžetskim korisnicima i dobavljačima. Dodao je da je na likvidnost budžeta uticala i pomoć Vlade Srbije u iznosu od tri miliona eura. Pohvalio je rad administracije i svih odjeljenja i najavio nove projekte.

Opštinski parlament danas je donio jednoglasnu odluku da se povodom Spasovdana, krsne slave Opštine Nevesinje, najviše opštinsko priznanje – Povelja Opštine dodijeli predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za izuzetan doprinos razvoju opštine prilikom dodjele donatorskih sredstava.

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Nevesinje bez rasprave su prihvaćeni izvještaji o utrošku namjenskih sredstava od naknada po osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata, od posebnih vodnih naknada i privrednih društava, te Izvještaj o utrošku sredstava planiranih Programom zajedničke komunalne potrošnje.

Nakon što su dva člana Opštinske izborne komisije podnijela ostavke, Opštinski parlament je pokrenuo proceduru za izbor i imenovanje novih članova.

Odbornici su utvrdili iznos naknade za rad članovima upravnih odbora u javnim ustanovama koje se finansiraju iz opštinskog budžeta. Prema novoj odluci, članovima će se isplaćivati po 100 KM u neto iznosu za jednu održanu sjednicu Upravnog odbora.

Vršiocima dužnosti direktora u Centru za socijalni rad, Turističkoj organizaciji Nevesinje i Centru za kulturu „Nebojša Glogovac“ produžen je mandat do okončanja postupka javne konkurencije za izbor i imenovanje direktora ovih javnih ustanova.

Odlučeno je i da se Plaketa „Sveti Dimitrije“ dodijeli preduzećima „Mraz“ i „Pojužina prom“ i zanatskoj radnji „Bravarija Gold“ za doprinos privrednom razvoju opštine Nevesinje i otvaranju novih radnih mjesta.

Skupština Opštine je usvojila Zaključak kojim je prihvaćen prijedlog Opštinske boračke organizacije Nevesinje za dodjelu Povelje opštine ratnom komandantu Druge lake brigade Vojske RS Boru Antelju za uspješno komandovanje i izuzetan doprinos u odbrani srpskog naroda i njegove teritorije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, s tim da će se ovaj prijedlog naći na dnevnom redu neke od narednih sjednica Opštinskog parlamenta, prije 8. novembra kada je planirano uručenje priznanja.

Komisija za nagrade i priznanja je stava da se najviše opštinsko priznanje dodijeli i ostalim ratnim komandantima.

Odbornici su danas utvrdili Plan mreže zdravstvenih ustanova kojim se definišu djelatnosti i kapaciteti ovih ustanova, timovi porodične medicine, amulante i apoteke kojima je u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti odobreno obavljanje djelatnosti. Plan će biti dostavljen Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite na odobravanje.

U Programu razvoja poljoprivrede koji je odbornicima predstavio v.d. načelnika Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Velibor Radovanović najavljene su aktivnosti od značaja za razvoj ove strateške privredne grane, poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima, zaštita životne sredine, dodavanje vrijednosti lokalnim proizvodima i podsticanje razvoja ruralnog turizma. Radovanović je naglasio da su za poljoprivredu predviđena budžetska sredstva od 290.000 KM, od čega je za šest programa podrške predviđenih opštinskim Pravilnikom namijenjeno 150.000 KM.

Radio Nevesinje

Komentar