Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Ambasada SAD uputila poziv vlastima: Izvještaji o napadima na novinare su zabrinjavajući

Detaljno pratimo situaciju i pozivamo vlasti da stvore okruženje u kojem novinari mogu raditi svoj posao, saopšteno je

Ambasada SAD u BiH uputila je poziv vlastima u BiH da kreiraju okruženje u kojem novinari mogu nesmetano raditi svoj posao. 

 – Detaljno pratimo situaciju i pozivamo vlasti da stvore okruženje u kojem novinari mogu raditi svoj posao poručuju iz Ambasade SAD.

Podsjećaju da novinari rade predano u uslovima pandemije koji im stvaraju dodatni stres, a izvještaji o verbalnim napadima na novinare, prijetnje i pritisci kojima su izloženi su dodatno zabrinjavajući.

– U ovim teškim vremenima, pandemija stvara dodatni stres novinarima i medijskim kućama koji i dalje predano rade svoj posao. Skorašnji izvještaji o verbalim napadima na novinare i njihovom zadržavanju od strane policije dok su obavljali svoje zadatke, prijetnjama i pritiscima zbog njihovog istraživanja slučajeva korupcije, diskreditiranjima novinara i napadima na osnovu njihovog etničkog porijekla ili spola, sajber i politički motiviranim napadima na njih su zaista zabrinjavajući i ostavljaju efekat hlađenja novinara od profesije. Detaljno pratimo situaciju i pozivamo vlasti da stvore okruženje u kojem novinari mogu raditi svoj posao – objavljeno je na Twitteru Ambasade SAD u BiH