Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Američke sankcije će biti objavljene danas u poslijepodnevnim satima

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kazala je da se danas, u poslijepodnevnim satima, očekuje objavljivanje američkih sankcija protiv osoba u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje novinara kada se sankcije mogu očekivati, Turković je odgovorila:

“Ja ne bih govorila o sankcijama izuzev da bi one zaista trebale biti u poslijepodnevnim satima saopštene. Ali red je da oni koji stoje iza sankcija trebaju pojasniti sve detalje i subjekte na koje će se sankcije aplicirati. U svakom slučaju, dosta dugo se radilo na tome i mislim da postoji usaglašen stav između SAD-a i EU. Ovo nije završetak, već početak izricanja sankcija”, rekla je.

Već mjesecima se govori o američkim i evropskim sankcijama protiv političkih lidera u BiH koje podrivaju Dejtonski mirovni sporazum, doprinose destabilizaciji situacije u državi te su upleteni u korupcione procese. Prvi na listi za proširenje sankcija je svakako lider SNSD-a Milorad Dodik, ali i njegove stranačke i koalicione kolege koji povlače jednostrane poteze, a opozicija ih već dugo vremena optužuje za kriminal i korupciju.

Sankcije se očekuju protiv pojedinaca i njima bliskih kompanija koje im pružaju finansijsku podršku.

Prema planovima Bijele kuće, borba protiv korupcije na globalnom nivou uključivat će i uvođenje sankcija protiv zvaničnika drugih zemalja i osoba koje se optužuju za korupciju i kršenje ljudskih prava.

S obzirom da su američki zvaničnici, uključujući i specijalnog Bajdenovog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Eskobara, najavili kako su sankcije “na stolu” i za bh. zvaničnike, očekuje se kako će se na proširenoj američkoj listi naći i neka dobro poznata imena u bh. politici.

Početkom decembra 2020. godine, Iz Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (US Department of the Treasury) saopćili su koje pojedince i kompanije iz Srbije, sa Kosova, Hrvatske i Bugarske će sankcionisati zbog nezakonitih aktivnosti.

Riječ je o sankcijama zbog organizovanog kriminala i korupcije za koje su napomenuli da se njima urušava vladavina prava, prenosi Klix.

Nezvanični izvori tvrde da će na tom spisku biti više desetina lica i firmi iz Republike Srpske koje se povezuju da su umiješane u korupcionaške afere.

(BN)