Grad Trebinje
Svijet Uncategorised

Amerika usvojila Zakon o BiH: Sankcije za strance koji podrivaju Dejtonski sporazum

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je prijedlog Zakona o odvraćanju destabiliziujućih akcija u BiH.

Zakon određuje sankcije stranim osobama koje podrivaju Dejtonski mirovni sporazum ili na drugi način prijete stabilnosti Bosne i Hercegovine

Predstavnica u Kongresu SAD-a An Vagner, koja je ujedno i predložila ovaj zakon, izjavila je kako je tokom izrade ovog zakona sarađivala s bh. zajednicom koja živi u Sent Luisu.

– Regija Sent Luis je dom najveće bosanske zajednice izvan Bosne i Hercegovine. Ova lokalna zajednica je bila snažan partner u ovom projektu i ja sam sarađivala s njima – rekla je republikanska zastupnica Vagner.

Takođe, naglasila je kako građani Bosne i Hercegovine trpe zbog političara koji žele da podijele državu.

– Bosanci trpe zbog direktnog djelovanja političara koji bezobzirno siju podjele u Bosni, često uz punu podršku Rusije. Ovaj zakon će zaštititi Dejtonski sporazum, očuvati decenije napretka nakon užasnog rata i poslati poruku da Sjedinjene Američke Države podržavaju mirnu, ujedinjenu i sigurniju Bosnu. Nadam se da će Senat preduzeti hitne mjere kako bi se usvojila ova odluka i kako bismo kroz sankcije mogli pomoći Bosancima da spriječe opasnu političku krizu- zaključila je An Vagner, piše Klix.

Komentar