Grad Trebinje
Republika Srpska

Amerika uvela sankcije trojici zvaničnika Republike Srpske, među njima i Petar Đokić

„Rusija je nastavila da koristi svoj uticaj na Zapadnom Balkanu da koči integraciju regiona u međunarodne institucije i organizacije, kao i da iskoristi ključne jurisdikcije kako bi olakšala svoje agresivne destabilizacione aktivnosti“, rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijske obavještajne službe Brian E. Nelson.

Dodao je da “današnja akcija potvrđuje šire napore američke vlade da promovira mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko upravljanje u regiji Zapadnog Balkana.”

Sankcije SAD Savi Cvijetinoviću: Saradnja sa Ruskom Federacijom

Savo Cvijetinović  je član Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika u entitetu Bosna i Hercegovina (BiH). On je i predstavnik kompanije BN Inžinjering sa sjedištem u RS, koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog vazdušnog saobraćaja u Oružanim snagama Rusije i bivšeg komandanta komponente vazdušnog saobraćaja ruske vojske. BN Inžinjering je omogućio ilegalni transfer helikopterskih motora proizvedenih u Ukrajini u Rusiju preko BiH, navode iz Ministarstva finansija SAD.

BN Inžinjering se imenuje na osnovu E.O. 14024 za rad ili rad u vazduhoplovnom sektoru privrede Ruske Federacije. Cvijetinović se imenuje jer je bio ili bio rukovodilac, funkcioner, viši izvršni službenik ili član upravnog odbora BN Inžinjeringa, lice čija je imovina i interesi u imovini blokirani na osnovu E.O. 14024.

Sankcije SAD Petru Đokiću: Antidejtonsko ponašanje

Petar Đokić je trenutno ministar industrije, energetike i rudarstva RS. Đokić je 2017. godine sa hrvatskim ministrom zaštite životne sredine i energetike potpisao ugovor o izgradnji gasovoda od Hrvatske do Rafinerije u Bosanskom Brodu, koja je u vlasništvu ruske kompanije, u RS. Sklapanje takvog sporazuma predstavlja prijetnju implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sankcionisanjem Đokića šalje se jasan signal da Sjedinjene Države neće tolerisati antidejtonsko ponašanje.

Đokić se tereti  za odgovornost ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno uključeno u kršenje ili čin koji je ometao ili prijetio provedbi bilo kojeg sporazuma o regionalnoj sigurnosti, miru, saradnji ili međusobnom priznavanju ili okvira ili mehanizma odgovornosti vezano za zapadni Balkan, uključujući Prespanski sporazum iz 2018. godine; Ohridski okvirni sporazum iz 2001; Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244; Dejtonski mirovni sporazum; ili zaključke Vijeća za implementaciju mira održane u Londonu u decembru 1995., uključujući odluke ili zaključke Visokog predstavnika, Vijeća za implementaciju mira ili njegovog Upravnog odbora; ili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, ili, u odnosu na bivšu Jugoslaviju, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove.

Sankcije SAD Dušku Petroviću: Lobiranje u Rusiji, rad za Dodika

Duško Perović je dugogodišnji šef predstavništva RS u Moskvi, Rusija. Perović je bio sastavni dio dogovora između predsjednika RS Milorada Dodika i njegove stranke SNSD i ruskih zvaničnika. Konkretno, on je rutinski lobirao za sastanke Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Perović je također služio kao posrednik za vladu RS-a na čelu sa Dodikom i istaknutog ruskog milijardera. Iako je bio službenik Vlade RS, Perović je bio zaposlen u dvije milijarderove firme u isto vrijeme kada je milijarder bio u procesu sklapanja profitabilnog posla sa Vladom RS. Perović je dodatno posjedovao dionice u najmanje jednom od milijarderovih ofšor entiteta.

Perović je na listi jer je djelovao ili navodno djelovao u ime ili za račun, direktno ili indirektno, Milorada Dodika, lica čija su imovina i imovinski interesi blokirani na osnovu E.O. 14033.

SAD su Dodika stavile na crnu listu 5. januara 2022. godine jer se tereti da je odgovoran za ili saučesnik, ili da je direktno ili indirektno učestvovao u kršenju ili djelom koji je ometao ili prijetio provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma (DPA), kao i da je odgovoran za ili saučesnik u , ili direktno ili indirektno uključeni u korupciju vezanu za zapadni Balkan. SAD su također ranije uvele sankcije Dodiku, 17. jula 2017. godine zbog ometanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

n1

Komentar