Grad Trebinje
Republika Srpska Video

Anketni odbor da provjeri otkup Serdarovih koncesija

Šef poslaničkog kluba SDS Vukota Govedarica predložio je NSRS da se donese odluka o formiranju Anketnog odbora koji bi se bavio na koji način je Vlada donijela odluku da otkupi propale projekte kompanice “Comsar enegi” u vlasništvu Rašida Serdarova.

“Obaveza tog odbora treba biti sagledavanje činjenica vezanih za otkup koncesionih projekata kompanive “Comsar” u vlasništvu Rašida Serdarova”, kazao je Govedarica.

Anketni odbor bi, kako je objasnio, Govedarica imao obavezu da od svih relevatnih institucija zatraži informacije, obavještenja, kao i da pribavi potrebne izjave pojedinaca, a sve u cilju kreiranja što potpunijeg izvještaja.

U sastav takvog odbora ušli bi, kako predlaže Govedarica, svi šefovi poslaničkih klubova i grupa ili njihovi predstavnici.

Anketni odbor bi u roku od 30 dana trebao da obavijesti NSRS o pribavljenim činjenicama koje se odnose na otkup koncesionih projekata kompanije “Comsar” Rašida Serdarova.

Govedarica je podsjetio da je Serdarov nedavno se obratio firmi “Gas-rs” da otkupi njegove propae investicije.

Prema njegovim riječima, to je stiglo do Vlade Republike Srpske, koja je u tajnosti. donijela je odluku da se od Serdarova otkupe ti propali projekti.

“Umjesto da mu oduzmemo koncesije, jer nije realizovao najavljene projekte vi donosite odluku da se one kupe. To je sramotno i za to neko treba odgovarati”, kazao je Govedarica, dodajući da očekuje da će NSRS prihvatiti da se formira Anketni odbor koji bi upoznao NSRS o svim činjenicama.

Podsjetimo da je kompanija „Comsar Energy“ odustala od projekata u Republici Srpskoj u koje je obećavala uložiti više od milijardu KM i  da će „Elektroprivreda RS“ otkupiti koncesije za nikad izgrađenu termoelektranu u Ugljeviku, hidroelektranu u Rudom i  nepokrenut rudnik uglja, hotel…

ERS bi koncesije Serdarovu, prema procjeni koju je sam naručio, trebala da plati više od 180 miliona KM.

Inače, Serdarov je bio blizak Miloradu Dodiku, kome je, kako su mediji pisali, poklonio blindirano vozilo u kome se Dodik vozio prethodnih godina.

BN

Komentar