Grad Trebinje
Svijet

Arhiepiskop Teodosije na barikadama: Naše patnje su zajedničke

Za Al Jazeeru je pored barikada govorio Theodosios Atallah Hanna, arhiepiskop grčko-pravoslavnog patrijarhata u Jerusalemu.

Delegacija hrišćanskih velikodostojnika uspjela je ući u naselje Sheikh Jarrah u istočnom Jerusalemu da bi izrazila solidarnost s lokalnim stanovništvom. Među njima je i arhiepiskop grčko-pravoslavnog patrijarhata u Jerusalemu Theodosios Atallah Hanna.

Tenzije su porasle u tom naselju od prošle nedjelje, nakon što je izraelski sud naložio deložaciju palestinskih porodica.

Theodosios Atallah Hanna je u izjavi za Al Jazeeru govorio o posjeti hrišćanske delegacije ovom području.

“Kao hrišćanska delegacija koja je došla danas, željeli smo ovom posjetom potvrditi naše nacionalno, ljudsko, palestinsko, hrišćansko-islamsko jedinstvo. Ovo nije samo posjeta solidarnosti, već smo željeli naglasiti da su naše patnje zajedničke, boli zajedničke. Mi smo jedan narod koji se bori za slobodu i dostojanstvo i povratak otete slobode. Ovo je politika etničkog čišćenja koju ne može prihvatiti čovjek koji drži do moralnih i ljudskih vrijednosti”, naglasio je Hanna.

Arhiepiskop Hanna se osvrnuo i na represiju izraelskih snaga, koja je usmjerena jednako na hrišćane i muslimane.

“Naša rana je zajednička, bez obzira na to radi li se o Jerusalemu, naselju Sheikh Jerrah ili o Gazi, opkoljenoj Gazi koja je izložena neprijateljstvu i s kojom se solidarišemo. Palestinski narod je u svakom mjestu istrajan u ovoj borbi i izražavanju pripadnosti ovoj svetoj zemlji”, naveo je.

Dalje je istakao da Palestinci nikada neće podići zastavu predaje.

“Mi smo hrišćani, Palestinci, pripadamo istočnom hrišćanstvu koje se pojavilo na ovoj svetoj zemlji. Pripadamo Palestini, kao zemlji, pitanju, narodu, identitetu, porijeklu. Svi smo Palestinci, vjera nas ne razdvaja. Naše jedinstvo u odbrani Jerusalema je jako”, kazao je.

Naglasio je i to da su oni koji su upali u džamiju Al-Aqsa isti kao oni koji su napali hrišćanske vjernike koji su se uputili u Baziliku Svetoga groba kako bi se molili i obilježili Uskrs.

“Naša bol je zajednička, naša patnja je zajednička. Okupator se bori protiv svih nas bez izuzetaka. Zato moramo unaprijediti naše jedinstvo, naše hrišćansko-islamsko bratstvo. Otkako je počela kriza u naselju Sheikh Jerrah obratili smo se svim hrišćanskim autoritetima u svijetu, pa i islamskim, kako bi se čuo glas nas Palestinaca, a to je glas istine i pravde. Apelovali smo na sve te institucije da se solidarišu s palestinskim pitanjem”, poručio je Hanna.

ALJAZEERA