Grad Trebinje
Republika Srpska

“Banalizacija politike, po uzoru na vlast” Generalni sekretar PDP NAJAVIO OSTAVKU, nezadovoljan redoslijedom u dogovoru opozicije

Generalni sekretar PDP Milko Grmuša najavio je podnošenje ostavke ako organi stranke prihvate politički dogovor o koaliciji opozicije na izborima, a da tek potom prave zajedničku politiku.

Grmuša je na Fejsbuku napisao da je „valjda logično da ide obrnutim redom, prvo se vidi ima li zajedničkih političko-programskih tačaka, pa ako ima onda se pravi dogovor“.

– Ovako, riječ je o banalizaciji politike, poprilično na uzoru na aktuelnu vlast. Ako organi PDP prihvate da je prioritet koalicija, a da su programi i ideje sporedni, poštovaću kao demokrata odluku većine. Samo, kao što sam to jesenas već rekao, neću moći biti funkcioner PDP, ali ću svakako ostati član PDP jer sam ovoj stranci dao najbolje što sam znao i čvrsto vjerujem u njen program – napisao je Grmuša.

Budući da mu, kako kaže, ne pada na pamet da na bilo koji način pomaže vlasti koja je razorila politiku i vrijednosti, Grmuša je naglasio da će se u tom slučaju povući tiho.

– Ako nekom u PDP bude smetalo da budem odbornik, vratiću mandat, jer mi ne pada na pamet da radim što je danas moderno: kao, ne valja mi partija, ali mi valja mandat koji sam dobio na njenoj listi. Nisam taj profil – naveo je Grmuša koji je odbornik PDP u Skupštini Grada Banjaluka.

Objavu na Fejsbuku naslovio je sa „Istup iz zajedničkog nastupa“, nekoliko časova nakon što su lideri opozicionih stranaka SDS, PDP i DNS, te poslanik Nebojša Vukanović, saopštili da su na sastanku, na Jahroni, dogovorili da će zajednički nastupiti na idućim opštim izborima.

Grmuša je podsjetio i da je nakon završetka opštih izbora 2018. godine u organima PDP otvorena debata o tome treba li biti zajedno sa SNSD-om i njihovim koalicionim partnerima u Savjetu ministara BiH.

– Bio sam protiv toga, jer valjda se Srpska može braniti i da nisi u fotelji. Zastupao sam i zastupam i dalje stav da nije problem da sve stranke iz Srpske zajedno glasaju kad je nešto važno za Srpsku, ne moramo svi biti u koaliciji. Moji argumenti su tad bili koncepcijske prirode: SNSD je najodgovorniji za sistemsko urušavanje institucija Srpske, ta stranka, ovakva kakva je, ne umije da djeluje sistemski i ne zanima je zakon. Banalizovali su politiku i svakom ko nema puno stida dali šansu za politički angažman, kreirajući tako i gore koalicione partnere od sebe samih. Ni tad ni sad nisam koristio “lične argumente”, nisam govorio da je ovaj ovakav ili onakav. Sjećam se živo da su mnoge kolege brutalno napadale neke ljude sa kojima se danas prave koalicije. Te ljude nisam lično napadao ni tad, ni danas, ali i tad i danas ne mogu da prihvatim njihove politike (ili odsustvo politika) i vrijednosni sistem. Dva smo svijeta različita – rekao je Grmuša, koji je zbog svojih principijelnih stavova već pobrao simpatije javnosti u Srpskoj.

srpskainfo.com

Povezane vijesti

“Sluđivanje naroda i desant na zdrav razum” Grmuša komentarisao pandemiju, pomenuo i Novi Zeland

admin