Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

BANJALUKA PAMTI HEROJA: Otkrivena spomen ploča majoru Milanu Tepiću

GRADONAČELNIK Banjaluke Draško Stanivuković zajedno sa Aleksandrom Tepićem, sinom majora Milana Tepića, svečano je otkrio spomen-ploču i položio vence majoru Milanu Tepiću, oficiru Jugoslovenske narodne armije i poslednjem narodnom heroju Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Svečanosti su prisustvovali i saborci i prijatelji majora Milana Tepića.

– Major Tepić je moderan, savremen Srbin – rekao je Draško Stanivuković. Gradonačelnik je objasnio da nikada ne smemo zaboraviti herojsko delo majora Tepića.

Sin majora Tepića se kratko obratio prisutnima. Zahvalio se Banjaluci na tome što pamti herojstvo njegovog oca.

Podsećanja radi, major JNA Milan Tepić poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike. Stradali su on i 19-godišnji vojnik Stojadin Mirković, koji, uprkos Tepićevoj naredbi, nije hteo da se preda.

– Jednom ljudi daju reč, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao reč da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško – napisao je Tepić u poslednjem pismu.

Predsedništvo SFRJ je 19. novembra 1991. godine proglasilo majora Tepića narodnim herojem, poslednjim i jedinim u proteklom ratu. U njegovu čast Republika Srpska je ustanovila Orden za posebne zasluge u ratu, a odlukom Skupštine opštine Kozarska Dubica 29. septembar proglašen je Danom sećanja na narodnog heroja Milana Tepića.

Uz njega je poginuo vojnik Stojadin Mirković, vojnik Jugoslovenske narodne armije na redovnom odsluženju vojnog roka.

novosti.rs