Grad Trebinje
Uncategorised

“Bave se rezanim duvanom, a ne organizovanim kriminalom” Stručna debata o pravosuđu BiH, pesimizam nikad veći

Bio sam naivan kada sam vjerovao da će reforma pravosuđa riješiti probleme u BiH. Nalazimo se u situaciji strašnog opadanja u svim sferama društva, to često liči na propast Rimskog carstva, na propast Vizantije.

o je poručio Branko Perić, sudija Suda BiH na debati o pravosuđu BiH koga je u Banjaluci organizovalo Udruženje “Misli dobro”.

Opšti stav je da je stanje u pravosuđu katastrofalno, da ga izjeda korupcija, uništavaju politički uticaji i loši kadrovi i da poboljšanje, ako je uopšte moguće, mora da krene iznutra, od ljudi spremnih da brane svoju profesiju.

FOTO: SLOBODAN POPADIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SLOBODAN POPADIĆ/RAS SRBIJA

– Čini mi se da danas prisustvujemo propasti civilizacije, vidite da ništa ne funkcioniše ni kod nas, ni na međunarodnom nivou. Tamo ne postoji pravo, postoji samo moć, vojna sila. Ne znam ko bi danas mogao da obavi reformu pravosuđa BiH. Pravosuđem se više niko ne bavi, ono više nije sistem. Vrlo sam pesimističan. Imamo sistem koji nije sistem, on funkcioniše po inerciji. Naš problem nije statistika, nego ono što ne dolazi u pravosuđe. Mi se bavimo rezanim duvanom, a ne organizovanim kriminalom. Time treba da se bave opštinski inspekcijski organi – poručio je Perić.

On smatra da bi razdvajanje VSTS BiH na savjete tužilaca i sudija bilo bolje rješenje od sadašnjeg, ali da to ne bi riješilo priblem. Ostala struktura će ostati ista.

– Pravosuđe je centar moći koji ne kontroliše niko. Ako nema izgrađenih unutrašnjih sistema kontrole, to nije nikakav sistem. Pukotine će biti sve veće. Pod jedan – odgovornost. Pod dva – mehanizmi kontrole. Bez toga ne može funkcionisati pravosudni sistem. Reforme moraju početi od toga da čovjek brani svoju profesiju, da bude posvećen pravdi, časti i dostojanstvu.Na početku, imali smo sistem koga su nam stranci servirali na tacni, bili smo oslobođeni političkog uticaja, mogli smo tamo da biramo najbolje, a nismo. Ne mogu to da objasnim, vjerovatno je u pitanju loš ljudski materijal- rekao je Perić.

Tema je bila i kvalitet kadrova u pravosuđu, među kojima su mnogi djeca sudija i tužilaca. Perić je mišljenja da se ne mogu djeca sudija i tužilaca isključiti iz prava da konkurišu u pravosuđu, ali je poručio da njihovo konkurisanje i bodovanje mora da bude javno.

Poznati advokat, Aleksandar Sajić, takođe se osvrnuo na sve lošiji kvalitet nosilaca sudskih funkcija.

– Mi tačno znamo kada vidimo sudiju na višem nivou koji ne zaslužuje da bude na toj poziciji. Korupcija u pravosuđu je strašna i društvo mora naći način da se obračuna sa tum – poručio je Sajić.

Milan Blagojević, bivši sudija Okružnog suda Banjaluka, sada profesor ustavnog prava, rekao je da se povukao iz pravosuđa jer ne želi da “bude član mafije”.

– Ne želim da primjenjujem zakon koga nameće pojedinac u 21. vijeku. To je sistem koga zovem ohaerizam – rekao je Blagojević.

On je ukazao na to da postoje sudije koje su postale sudije vrhovnih sudova samo na osnovu veza sa političkim moćnicima.

– Trpi sistem, trpe svi građani. Bitno je da se laktaš, da dođeš do vrha, da odozgo udaraš čekićem. Onda je zakon ono što ti kažeš. Tako se razara država i društvo. Izgradili smo sistem koji počiva na poltronstvu i karijerizmu. Razvrat počinje od Ustavnog suda BiH koji je rekao da visoki predstavnik ima pravo da nameće zakone, ali nisu rekli gdje to piše. Ne piše nigdje – kaže Blagojević.

Jedno od pitanja bilo je da li bi direktan izbor od strane građana, makar glavnih tužilaca, kao što je u SAD, riješilo problem. Advokat Sajić smatra da tužioce, po pitanju kvaliteta, ne treba razdvajati od ostalih kadrova u pravosuđu.

– Nije dobro da sudije postaju advokati, ni da bračni drugovi jedan sudi, a drugi zastupa stranku. Najbolje studente prava moramo usmjeravati u pravosuđe, a onda naći način da ih zaštitimo od svih pritisaka. Ma koliko njihova plata izgledala velika, nismo sudije i tužioce dovoljno finansijski zaštitili – smatra Sajić.

On je poručio da je u pravosuđu previše trgovine i nagodbi i da su iz ove oblasti u potpunosti nestali nesporni autoriteti.

Bilo je riječi o tome da li je najavljeno vraćanje nadležnosti iz oblasti pravosuđa na Srpsku sa nivoa BiH prilika za novi početak i reformu pravosuđa u RS.

Sudija Perić smatra da se time ništa ne mijanja jer je pravosuđe u RS isto ili gore nego u Federaciji i na nivou BiH.

– To bi imalo smisla da je ovdje stanje bolje, da postoji politička volja da bude još bolje, pa da se ostatku sistema kaže mi više ne želimo da trpimo. To je razgradnja sistema, to pokreće mnoga pitanja na koja niko ne daje odgovor- rekao je Perić.

Međutim, Blagojević se nije složio sa njim, uzvrativši da je razgradnja sistema bila kada je ukinut pravosudni sistem entiteta i napravljen sadašnji.

On je poručio da je nerijepenih predmeta neuporedivo više u FBiH nego u Srpskoj.

Advokat Sajić je dodao da eventualno vraćanje pravosudnih nadležnosti na RS po automatizmu ne znači puno, u smislu rješavanja aktuelnih problema u toj oblasti, ali da može da bude temelj za novi početak. Pod uslovom da postoji jaka politička volja.

srpskainfo.com