Grad Trebinje
Trebinje

Bekan: Privatne zdravstvene ustanove da redovno šalju izvještaje o zaraženima

Privatne zdravstvene ustanove koje obavljaju testiranje na virus korona dužne su da svakodnevno do devet sati ujutro izvještavaju epidemiološku službu trebinjskog Doma zdravlja o broju osoba pozitivnih na virus korona, ovo je današnji zaključak trebinjskog Štaba za vanredne situacije, rekao je načelnik ovog štaba Stevan Bekan.

„Razlog za donošenje ovakve odluke je što nažalost, neki naši sugrađani izbjegavaju da se jave kod ljekara porodične medicine, pa nemamo potpuno jasnu sliku o broju zaraženih i u tome trenutku je moglo doći do širenja nekontrolisane zaraze”, naveo je Bekan.

On je dodao da je Štab za vanredne situacije na čelu sa komandantom štaba Mirkom Ćurićem u stalnom telefonskom zasjedanju zbog pogoršane epidemiološke situacije.

„Činimo i ulažemo napore, analiziramo i preduzimaćemo i dalje mjere koje smatramo da su odgovorne i najbolje u funkciji zaštite zdravlja stanovništva”, istakao je on.

Bekan napominje da je od posljednjeg zasjedanja Štaba, broj 121 je na usluzi našim sugrađanima koji imaju primjedbe.

“Primjedbe se najčešće odnose na veliko čekanje u redovima na preglede i da ne mogu da ostvare kontakt sa ljekarima porodične medicine. Uz sve uvažavanje ogromnog napora ljekara i medicinskog osoblja, koji više od godinu dana rade i u potpunosti razumijemo da je povećan broj pacijenata, ali narednih dana Štab će analizirati i staviti na raspolaganje svoje resurse, ako je potrebno uvesti i dodatne telefonske linije ili angažovati volontere, jer građani moraju imati uslugu koju zaslužuju kada su u pitanju naše zdravstvene ustanove“, rekao je Bekan.

Načelnik Štaba za vanredne situacije još jednom apeluje na sve sugrađane da poštuju mjere, da učinimo sve što je potrebno kako bi zaštitili sebe i svoje porodice.

Virus korona u Trebinju ne jenjava, a u bolnici se trenutno od posljedica zaraze liječi 40 pacijenata, od kojih su 32 teži bolesnici, a svega 16 je starijih osoba.