Grad Trebinje
Republika Srpska

Besplatni udžbenici za osnovce: Pozitivno nadmetanje Vlade i Grada Banjaluka

Vlada RS podijeliće ove godine besplatne udžbenike i đacima trećeg i četvrtog razreda, a lijepa vest za roditelje stigla je samo dan nakon što je Grad Banjaluka objavio da će svim osnovcima pokloniti komplet knjiga za školu.

Do sada su od Vlade RS udžbenike dobijali đaci prvog i drugog razreda, učenici pobjednici republičkih takmičenja, i svako treće i naredno dijete iz višečlanih porodica, a ove godine kompleti će biti podijeljeni još osnovcima koji idu u 3. i 4. razred. 

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić istakla je da će Vlada u školskoj 2021/22. godini obezbijediti besplatne udžbenike za oko 50.000 osnovaca, što predstavlja više od 50 odsto od ukupnog broja osnovaca u Srpskoj. Za to je izdvojeno 5,5 miliona maraka iz budžeta.

Samo dan ranije, Grad Banjaluka potpisao je ugovor o podjeli kompleta udžbenika za đake od 3. do 9. razreda i najavio da će oni biti dostavljeni osnovnim školama idućeg mjeseca, čime su postali prva lokalna zajednica u BiH koja je obezbijedila besplatne knjige za sve svoje osnovce. Za to će biti izdvojeno 1,5 miliona maraka. 

Odgovarajući na pitanje novinara, ministarka Trivić je rekla da ovde nije riječ o političkom nadmetanju sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem, već kontinurianom radu Vlade.

Politikolog Ljubinko Jović, sa druge strane, smatra da ovi potezi upravo jesu pozitivno političko nadmetanje i pokušaj da se inicijativa Banjaluke politički niveliše. Dobro je što će najviše koristi imati građani.

– Treba pohvaliti sve što je dobro, što bilo koja strana uradi, ali ne možemo da ne dovedmo u vezu to da se odluka Vlade dešava samo dan kasnije u odnosu na Grad Banjaluku, koji je odlučio da obezbijedi besplatne udžbenike. Ovo je svakako pozitivno za roditelje, jer kada imate ovakvu vrstu nadmetanja građani profitiraju – zaključuje Jović.

On se nada da će donacija knjiga biti nastavljena i narednih godina, kao i da treba razmisliti o prijedlogu da đaci prosljeđuju udžbenike idućim generacijama.

Kako bi se izbjeglo dupliranje udžbenika za 3. i 4. razred u Banjaluci, koja je već potpisala ugovor, iz Grada su juče pozvali Vladu da tim novcem kupi knjige za pete razrede u drugim opštinama.

VRATITI NOVAC RODITELJIMA

Dio roditelja već je počeo sa pripremama za školu i kupovinom udžbenika za djecu, za treći i četvrti razred. – Minimalan je broj roditelja koji su sklopili ugovore sa Zavodom za udžbenike. U saradnji sa Zavodom ćemo regulisati to pitanje tako da se, onima koji su izdvojili određeni novac za knjige, taj iznos vrati – rekla je ministarka Natalija Trivić.

srpskainfo.com