Grad Trebinje
Video Hercegovina

Bez dozvole napravljen i otkriven spomenik poginulim borcima takozvane Armije BiH (Video)

Bez dozvola i mimo svih zakonskih propisa u Fazlagića Kuli kod Gacka napravljen je i danas svečano otkriven spomenik poginulim borcima takozvane Armije BiH. Opštinske vlasti izričite, sve što je nelegalno biće i srušeno.

“Nalazom inspekcije je utvrđeno da ne postoje zakonom propisane dozvole i preporuke koje trebaju da imaju bilo ko da gradi spomenike i da je u suštini jedan dio tog spomenika sporan, ja mogu da kažem da samo ono što je sporno biće uklonjeno”, kaže Ognjen Milinković, načelnik opštine Gacko.

U Fazlagića kuli danas se okupilo nešto više od stotinu Bošnjaka među njima i Bakir Izetbegović. On tvrdi da dozvola nije dobijena, dok u Opštini kažu da nikada nijedan zahtjev tamo nije stigao.

“Problem prave oni koji ne daju dozvole koje trebaju dati, problem prave oni koji negiraju ratne zločine i slave zločince neka se onda ne čude kada dođe do reakcije međunarodne zajednice kakva i jeste i do reakcije patriota koji sami naprave bez dozvole spomenik u svom mjestu”, kaže Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

“Još uvijek nisu podneseni nikakvi zahtjevi za izgradnju tog spomenika”, poručuje Milinković.

U ovom dijelu gatačke opštine vijore se i ratne zastaave takozvane Armije BiH. Govornici, a među njima Izetbegović danas su veličali i ratnu jedinicu „Šargan“ za koju u gatačkoj Boračkoj organizaciji kažu da nema nikakve veze sa Gackom. Borci još kažu da poruke koje se šalju iz Kule nisu dobre ni za koga.

“Za ovih 20 godina ne znam da li se ijedan incident desio povratnicima u Hercegovini a što svakako ne možemo reći za povratnike u Federaciji, tamo svakodnevno vidimo čak i rušenje grobalja, uništavanje kulturnog nasljeđa, skrnavljenje vjerskih objekata i prema tome ne možemo prihvatiti ovakva dešavanja sa kojih dolaze poruke sa kojih se čuju neke prijetnje i podsjećanje na zadnji rat”, kaže Slobodan Ilić, predsjednik koordinacije Boračkih organizacija Istočne Hercegovine.

Prvo spomen obilježje u Fazlagića Kuli poginulim pripadnicima takozvane Armije BiH podignuto je 2013., 2018. godine podignuta je i spomen česma, a sada ploče sa imenima. U još dva gatačka sela nalaze se slični spomenici. U Federaciji BiH ne postoji niti jedan spomenik stradalim Srbima.