Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

BiH do kraja godine dobija četiri američka vojna helikoptera

Isporuka novih američkih helikoptera, namijenjenih Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH), trebalo bi da bude realizovana do kraja godine, kako je i ranije najavljeno.

“U ovom trenutku imamo potvrdu da bi novi američki helikopteri Bel Hjui II (vojne oznake UH-1H-II), trebalo bi da budu isporučeni Bosni i Hercegovini tokom narednog mjeseca (decembra), kako je i planirano”, saopštilo je Ministarstvo odbrane BiH (MOBiH), prenio je portal Kliks.ba.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Ugovor o nabavci četiri helikoptera vojne oznake “UH-1H-II”, potpisan 13. decembra 2019. godine u Sarajevu, ukupne vrijednosti 38.539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina participirala sa 4.360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona KM.

Preostali iznos osigurala je Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama.

Višenamjenski helikopter UH-1H-II Hjui II modernizovana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opšte namjene UH-1H Irokvojs koji se nalazi u inventaru Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane OSBiH.

“Ovom nabavkom Brigada će moći da nastavi i još bolje izvršavati zadatke vazdušnog prevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga”, navode iz MOBiH.

Preciziraju kako su pripadnici Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane OSBiH uspješno završili adaptacijsku obuku na helikopterima tipa UH-1H-II Hjui II, koja je realizovala od 6. do 25. juna u Sjedinjenim Američkim Državama u Teksasu.

“Nabavka novih letjelica ugovorena je uz veliku podršku Vlade SAD-a po principu ”pristupa sveukupnim paketom”, koji za spomenutu sumu podrazumjev potpuni prijenos sposobnosti”, napominju iz MOBiH.

Time je, kako nadalje navode, osigurana isporuka četiri helikoptera Bel Hjui II, preobuka pilota i tehničara, isporuka rezervnih djelova i potrošnih materijala za dvije godine i 300 sati leta godišnje, kao i isporuka alata i ispitnomjerne opreme za održavanje helikoptera, te je osigurano održavanje, odnosno isporuka zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera i isporuka tehničke dokumentacije za vazduhoplovno-tehničko održavanje.

Prema podacima kompanije “Bel”, više od 300 Hjui II helikoptera je u posjedu 14 zemalja sa više od 1,2 miliona sati leta u vojnim i drugim misijama.