Grad Trebinje
Svijet

Bijela kuća sprema sankcije političarima na Balkanu

Sankcije će se nametnuti svim onima koji su odgovorni ili su direktno ili indirektno uključeni u akcije i politike koje ugrožavaju mir, sigurnost, stabilnost i teritorijalni integritet bilo kojeg područja ili države Zapadnog Balkana

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden dao je naredbu da se pojačaju sankcije za sve one koji doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu, međutim još uvijek se ne govori konkretno o imenima koja će se naći na listi.

Kao razlog toga, istakao je veliku rasprostranjenost korupcije u vladama i institucijama u zemljama Balkana.

Političarima koji se nađu na američkoj “crnoj listi” biće blokirana sva imovina koju imaju na teritoriji SAD-a, te će im biti zabranjen ulazak u SAD.

Sankcije će se nametnuti svim onima koji su odgovorni ili su direktno ili indirektno uključeni u akcije i politike koje ugrožavaju mir, sigurnost, stabilnost i teritorijalni integritet bilo kojeg područja ili države Zapadnog Balkana, stoji na zvaničnoj stranici Bijele kuće.

Na listi će se naći čak i oni koji budu materijalno pomagali, sponzorisali ili pružali finansijsku pomoć onima koji budu pogođeni američkim sankcijama.

Sankcije će se nametnuti i onima koji su odgovorni ili direktno ili indirektno uključeni u korupciju povezanu sa Zapadnim Balkanom, poput pronevjere javne imovine, izvlačenje privatne imovine u ličnu korist, u političke svrhe ili podmićivanje.

AVAZ

Povezane vijesti

Vuk za sankcije “zločinačkoj” Rusiji, ali Danica neće da izađe iz NIS-a! (Video)

admin

BiH učestvuje u uvođenju sankcija protiv Rusije (Video)

admin

Uskoro stižu nove sankcije za korumpirane političare u BiH

admin

Blinken se oglasio o proširenju kriterija za sankcije na Balkanu

admin

Rusija neće dozvoliti uvođenje sankcija Dodiku

admin