Grad Trebinje
Video Zanimljivosti

Biljana Abula – Od stjuardese do pilota putničkog aviona (VIDEO)

Biljana Abula iz Pala već pet godina radi za avio-kompaniju “Katar ervejz” kao stjuardesa. Kroz taj posao otkrila je ljubav i strast za letenje, pa se odlučila za korak dalje i upisala je Akademiju za pilote u Mađarskoj. Odnedavno ima pilotsku licencu za upravljanje avionom i želja joj je da postane i kapetan putničkog aviona.

Nakon što je završila Fakultet za kriminalistiku u Sarajevu, željno je očekivala da počne da radi, ali u struci nije mogla naći posao. Kada je čula za konkurs koji je kompanija “Katar ervejz” u martu 2015. raspisala za stjuardese bez razmišljanja se prijavila. Bila je jedna od oko 400 prijavljenih kandidatkinja, a samo njih pet je dobilo posao. Kroz posao stjuardese se zaljubila u avijaciju i avione.

Biljana je tako postala jedna od rijetkih žena pilota, jer i u kompaniji u kojoj trenutno radi, kao i generalno u svijetu, znatno je manje žena koje se mogu pohvalitu da su piloti.

S nestrpljenjem očekuje da uđe i u kokpit putničkog aviona, ali to će ipak morati još malo da pričeka , jer su sve regrutacije trenutno pauzirane zbog situacije sa virusom korona. Nakon što prođe proces regrutacije, kompanija odlučuje na kojem tipu aviona su im potrebni piloti, da li je to Boeing ili Airbus, i slijedi još dodatnih nekoliko mjeseci obuke. Biljana tu vidi svoju novu šansu.

Biljana je trenutno u Palama i koristi ovu neočekivanu pauzu da provede vrijeme sa porodicom i prijateljima jer je tokom proteklih godina, kako kaže, zbog posla propuštala bitne datume i praznike.

Pronašla je sebe i svoj životni poziv u avio-industriji i pilotiranje je njena najveća strast i želja i do sada je pilotirala na više različitih aviona.

Polako ali sigurno ostvaruje svoje snove, a za to je kaže, potrebno vjerovati u sebe, nikada ne odustati, ulagati u obrazovanje i učiti strane jezike. Uz sve to potrebno se naoružati i strpljenjem jer nijedan uspjeh ne dolazi preko noći.

RTRS

Povezane vijesti

Ana Perišić, prva Srpkinja koja će upravljati avionom “orao”

admin