Grad Trebinje
Izdvojeno Hercegovina

BILJANA ČEKIĆ POSJETILA LJUBINJE “Dara iz Jasenovca” podijelila utiske sa snimanja, dobila i lijep poklon

Biljana Čekić, trinaestogodišnjakinja iz Kozarske Dubice koja je postala poznata po ulozi Dare Ilić u filmu “Dara iz Jasenovca”, posetila je danas opštinu Ljubinje, gde je podelila utiske sa snimanja filma, koje je trajalo tri meseca, te o saopštila svoju nameru da nastavi sa glumom.

Načelnik opštine Ljubinje Stevo Drapić rekao je da postoji velika simbolika u današnjoj poseti Biljane Čekić ili Dare iz Jasenovca kako je većina i oslovljava Ljubinju, prenosi Srpskainfo.

– Danas, zajedno sa Biljanom sećamo se naše Dare iz Jasenovca. Petogodišnja Dara Milaković iz Ljubinja je 2. avgusta 1941. godine na Ilindan, zajedno sa svojom porodicom i još 110 ljubinjskih Srba odvedena i postradala u Jasenovcu. Najmlađi od njih je bio osmomesečni Milan Turanjanin – rekao je Drapić.

On je dodao da je simbolika i u tome što se upravo danas obeležava tačno 80 godina od stradanja Srba na jami Pandurica kod Ljubinja, gde je u noći 13. na 14. jul stradalo 36 uglednih ljubinjskih Srba i domaćina.

Drapić je podsetio da su stradali ljubinjski Srbi i u jami na Kapavici – njih 121, u Ržanom dolu 189, Pandurici 36, Čavšu 103 i Gornjem Hrasnu 66.

On je napomenuo da se u tom periodu ustaškog pokolja narod Ljubinja povukao u zbegove u okolne planine Iliju i Sitnicu i spasio od daljih stradanja.

– Ali, pojedini nisu uspeli preživeti. Dvanaest ljubinjskih beba, na planini Ilija, je stradalo, od kojih je devet bilo u prvoj godini života. Više od 700 nevinih Srba je nastradalo od ustaškog pokolja te 1941. godine – rekao je Drapić.

On je dodao da sadašnja Dara iz Jasenovca i svi zajedno s njom ostaju da svedoče o užasnom zločinu da se nikad ne zaboravi, saopšteno je na zvaničnoj “Fejsbuk” stranici opštine.

– Zaboraviti ne smemo, jer zaborav je gori od smrti. Sećanje nas opominje da nikad više ne dozvolimo da se bilo šta slično ponovi – dodao je Drapić.

Biljana Čekić u Ljubinju

On je istakao da je oduševljen Biljaninom snagom da iznese ovu ulogu, rekavši da to nije nimalo lako.

– Drago mi je da vidim ovaj osmeh na njenom licu, jer uprkos teškoj i mučnoj prošlosti našeg naroda, ipak, u budućnost moramo ići sa osmehom upravo ovako kako to radi Biljana. Nadam se da će u budućnosti Biljana imati mnogo više uloga u kojima će njen osmeh i neke veselije teme doći do izražaja – istakao je načelnik opštine Ljubinje Stevo Drapić.

Načelnik opštine uručio je Biljani Čekić prigodni poklon – umetničku sliku “Dara iz Ljubinja” rad ljubinjskog umetnika.

U objavi se dodaje da je Biljana zahvalila za gostoprimstvo i poziv da poseti opštinu Ljubinje.

Radovan Čekić, otac Biljane Čekić, rekao je da je da je iznenađen koliko podudarnosti ima u istoriji srpskog naroda u Hercegovini i Potkozarju.

– Hvala načelniku na gostoprimstvu. Moja porodica i ja nosimo predivne utiske iz Ljubinja – rekao je Radovan Čekić.

Po završetku posete opštini, Biljana i njen otac su posetili crkvu Presvete Bogorodice kao i Memorijalni spomenik žrtvama logora Jasenovac u Ljubinju.

Pratite nas i putem Vibera

Povezane vijesti

Šarović u Ljubinju: Opštini su važni infrastrukturni projekti

admin

Interes za ulaganje u Ljubinje naglo porastao nakon što je načelnik besplatno ponudio halu (Video)

admin

PRIČE S’ KAMENA Ekonomski potencijal opštine Ljubinje (Video)

admin

Ekskluzivna TV premijera – Film “Dara iz Јasenovca” u 20.05 na RTRS (VIDEO)

admin