Bosna i Hercegovina

Blinken i Borrell: BiH ima čvrstu podršku SAD-a i EU


EU i SAD dogovorile su da će dodatno ojačati zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u cilju podrške napretku regije na njenom evropskom putu.

Navedeno je to u zajedničkom saopštenju američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i šef vanjske i sigurnosne politike EU Josepa Borrella, koje je izdato nakon njihovog sastanka održanog prošle sedmice u Washingtonu.

Blinken i Borrell jasno su naglasili da SAD i EU čvrsto stoje u podršci teritorijalnom integritetu naše zemlje.

“EU i SAD ujedinjene su u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu BiH, kao i u zajedničkom radu na promicanju izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija”, poručili su Blinken i Borrell.

Također navode kako EU i SAD imaju ozbiljnu zabrinutost zbog sve glasnije retorike podjela u BiH.

“Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i poduzmu korake za napredak na putu integracije u EU, uključujući i relevantne reforme. EU i SAD spremne su olakšati ove korake”, istakli su Blinken i Borrell.

Agencije


Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više