Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Američka ambasada donirala trebinjskoj bolnici PSR aparat

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država /SAD/ u BiH donirala je treBolnica Trebinje danas je od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH dobila vrijednu donaciju – PSR aparat i testove za detekciju korona virusa, ukupne vrijednosti od oko 120 000 maraka.

Osim PSR aparata doniran je potrošni materijal za 15 000 testiranja i oko 2 500 detekcija za korona virus.

Ovaj aparat može da obradi 96 uzoraka odjednom, a rezultati su gotovi za oko pola sata.

Nedjeljko Lambeta, direktor Bolnice Trebinje je istakao da je ovo veliki dan za trebinjsku bolnicu i Istočnu Hercegovinu.

„Bili smo najveće žarište u RS, a možda i u BiH što se tiče kovid pacijenata. Nismo imali PSR aparat, ali od danas naši pacijenti neće morati da čekaju dan dva, nekada i tri, rezultate iz Foče“, naglasio je Lambeta.

On je rekao da je u ovoj godini oko 900 kovid pacijenata bilo na bolničkom liječenju, a od početka pandemije skoro 2000.

„Tako da je za nas ovo velika donacija na kojoj zahvaljujemo. Puno će nama značiti, našim doktorima i srednje medicinskom kadru da lakše prepoznamo pacijente koji zahtijevaju bolničko liječenje“, rekao je Lambeta.

On je dodao da će za 15 dana biti stvoreni svi uslovi za početak testiranja.

„Moramo da osposobimo dvije odvojene prostorije, već su pripreme u toku. Dogovorili smo se i sa doktorima i medicinskim kadrom, nije to jednostavna procedura, ali za 15-tak dana trebalo bi da počnemo sa testiranjima pa namjeravamo da uradimo najprije jednu akciju besplatnog testiranja“, rekao je on.

IMG_20211104_100308.jpg (122 KB)

Zamjenik ambasadora SAD u Bosni i Hercegovini Debora Menuti je, izražavajući zadovoljstvo što je danas u Trebinju, istakla da su efikasno testiranje i vakcinacija jedini načini da se uspješno prebrodi pandemija.

„Impresionirana sam podatkom da je stopa vakcinacije u Trebinju preko 60 odsto, što je i znak pažnje građana prema zdravstvenim radnicima koji su prethodnih godinu i po bili na prvoj liniji fronta i izloženi opasnosti u borbi protiv pandemije“, navela je ona.

Dodala je da je PSR aparat pribavljen uz pomoć donacije Evropske komande Oružanih snaga SAD i pomoći će u brzom identifikovanju i klasifikaciji uzorka pozitivnih na kovid 19.

„Što će nam omogućiti, s jedne strane, da usporimo širenje pandemije i da pobijedimo ovaj virus“, rekla je Debora Menuti.

Istakla je da je u prethodnom periodu bilo još nekoliko sličnih donacija u BiH.

„Ovakva vrsta saradnje, bez obzira u kojoj oblasti se radilo, pomaže BiH da napreduje na svom evroatlanskom putu, a cilj saradnje je unapređenje života građana BiH“, navela je ona.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je zahvalio na vrijednoj donaciji i rekao da će ona mnogo značiti Trebinju i cijeloj Istočnoj Hercegovini.

 „Biće od koristi i medicinskom kadru koji daje sve od sebe u liječenju kovid pacijenata. To su ljudi koji i dan danas mnogo vremena provode sa tim bolesnicima. Nadamo se da će se u dogledno vrijeme ovaj aparat više koristiti u preventivne svrhe, a manje za korona virus“, naveo je Ćurić.

Prema podacima iz trebinjske bolnice od početka pandemije u bolnicama u Banjaluci i Foči urađeno je oko 15 000 PSR testiranja oboljelih iz Trebinja. 

Broj oboljelih, ovih dana, dnevno je od 40 do 50. Dva pacijenta su na neinvazivnim respiratorima, a ostali imaju blažu kliničku sliku.