Grad Trebinje
Republika Srpska

BOLNICE PREBUKIRANE Na liječenju završi SVAKI DVANAESTI kod kojeg je potvrđena KORONA

U Republici Srpskoj sve više je pacijenata koji zbog korona virusa i komplikovanja njihovog zdravstvenog stanja moraju na bolničko liječenje.

Broj hospitalizovanih kreće se između osam i devet odsto od ukupnog broja zaraženih tokom jednog dana.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da procjene pokazuju da će, ukoliko je zaraza potvrđena kod oko 600 ljudi, otprilike njih 50 tražiti bolničko liječenje.

– I dalje imamo kapaciteta koje mogu da prime oboljele od kovida, ali to znači da ćemo morati da redukujemo neke druge zdravstvene usluge. Naravno, ne zbog prostora, nego zbog ljudi koji rade s njima. Opreme i prostora ima dovoljno. Zadovoljan sam uslovima u UKC RS u kojima su smješteni oboljeli od kovida, ali sam pogođen slikom velikog broja mladih i starijih građana, koji su završili na liječenju – poručio je Šeranić.

Podsjetimo, u bolnicama u Srpskoj do juče je bilo 1.189 hospitalizovanih, od čega 69 na respiratoru, što je za sedam više u odnosu na dan ranije.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS juče se za život borilo 59 pacijenta, što je za čak 10 više nego dan ranije. Za samo jedan dan, broj onih koji zahtijevaju kiseoničku podršku u ovoj zdravstvenoj ustanovi je sa 150 porastao na 166.

U UKC RS do juče se liječilo 448 oboljelih od kovida.

Vlado Đajić, direktor ove zdravstvene ustanove, naglasio je da su to ogromne brojke, koje zabrinjavaju.

– Najveći doprinos suzbijanju zaraze može dati svaki pojedinac. Svi zajedno moramo biti odgovorni i raditi na tome da spriječimo masovno širenje korona virusa – poručio je on.

Nakon osam mjeseci borbe sa ovom bolešću, ljekari upozoravaju da je  ona izuzetno teška i opasna. Naglašavaju da će jedan broj oboljelih imati lakšu kliničku sliku, ali da se ne zna ko.

U početku je bila situacija da su teže kliničke slike razvijali stariji i hronični bolesnici, ali se ispostavilo da i mladi i zdravi mogu da obole i razviju veoma težak oblik bolesti, pa i letalni ishod.

Riječ je o virusu koji, prije svega, napada plućno tkivo i dovodi pacijenta u stanje respiratorne insuficijencije zbog zapaljenja pluća. Kod pacijenta koji postane životno ugrožen, između ostalog, dolazi do poremećaja bubrežne funkcije, centralnog nervnog sistema, poremećaja koagulacije, probave…

Srpskainfo.com