Grad Trebinje
Republika Srpska

Borcima prekipjelo “Ili jeftinija struja, ili izlazimo na ulice”

Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata traže od Vlade Republike Srpske da uvede subvencije za plaćanje struje socijalno najugroženijim kategorijama, među kojima je, kako ističu, ogroman broj bivših boraca VRS.

Ukoliko nadležni ne izađu u susret njihovim zahtjevima, ratni veterani poručuju da su spremni preduzeti radikalne korake kako bi zaštitili egzistenciju onih koji su, kako ističu, najzaslužniji za stvaranje i odbranu Srpske.

Potpredsjednik Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS”, Nedeljko Klincov, za Srpskainfo kaže da su bivši borci ogorčeni zbog odluke vlasti da im prva novogodišnja “čestitka” budu skuplji računi za struju.

– Posebno je nevjerovatno to da se u cijeloj priči nigdje ne pominju subvencije ili neke druge olakšice za socijalno najugroženije. Činjenica je, ali i velika bruka ovog društva, da se među najugroženijima nalaze upravo bivši borci. Veliki broj ratnih veterana jedva sastavlja kraj s krajem, ljudi su bolesni, nemaju dovoljno novca da sebi kupuju ni lijekove, a sada će morati da plaćaju skuplju struju i to na isti način kao oni koji imaju milione!? To je skandalozno – kaže Klincov za Srpskainfo.

Dodaje da bi već krajem sljedeće sedmice veterani odbrambeno-otadžbinskog rata, na sjednici Predsjedništva udruženja, trebalo da zauzmu konkretne stavove oko daljih koraka ukoliko vlasti ne pronađu način da socijalno najugroženiji borci dobiju olakšice prilikom obračuna plaćanja troškova električne energije.

– Čekamo na formiranje nove Vlade, a to bi, kako je najavljeno, trebalo da bude u srijedu. Nakon toga, imaćemo sastanak našeg Predsjedništva i vidjeti da li je moguće napraviti nekakav dogovor s novim ministrima. Ukoliko do toga ne dođe, spremni smo da preduzmemo sve korake kako bi zaštitili naše saborce. Ako treba, izaći ćemo i na ulicu. Ovo je neizdrživo i ovako ne može ostati. Bruka je kako se ova država odnosi prema onima koji su je stvarali – poručuje Klincov.

Podsjećamo, od 1. januara građani Republike Srpske plaćaće skuplju struju po jedinstvenoj tarifi cijele godine, budući da je ukinuta ljetna i zimska tarifa.

Za potrošenih 500 kilovata struje, što je uzeto kao gornja gornica, za prvu tarifu račun će ubuduće iznositi 77,12 KM sa PDV-om.

Jedna višečlana porodica, koja u prosjeku troši 800 kilovata struje i čiji zimski račun iznosi 125 KM, ubuduće će plaćati 127 maraka, ali tokom cijele godine.

Ono što je apsurd je da na uštedu ne mogu da računaju čak ni oni koji malo troše. Naime, kupci koji imaju izuzetno malu mjesečnu potrošnju (do 200 kWh) imaće veći ukupni račun za električnu energiju, kao poslјedicu povećanog učešća fiksnog dijela u ukupnom računu.

srpskainfo.com

Komentar