Grad Trebinje
Republika Srpska

Božo Marić: “Radnici slušali svoje šefove, išli da brane granice, dok se raspravljalo o njihovim platama i pravima”

O potrebi protesta koji bi ukazao na loš položaj radnika u Republici Srpskoj, kaže da je nepotreban.

Božo Marić, predsjednik Sindikata  uprave republike Srpske smatra da je odluka Savez sindikata RS da manifestacijom obilježi 1. maj u parku “Mladen Stojanović” pozorišna predstava: “Kome vi da šetate u praznoj Banjaluci kada će biti spojeni praznici i kada da će Banjaluka biti apsolutno prazna. Kelege iz Saveza sindikata RS su o obesmislile obilježavanje 1. maja”.

O potrebi protesta koji bi ukazao na loš položaj radnika u Republici Srpskoj, kaže da je on iz ugla pet granskih sindikata – uprave, policije, doktora, medicinskih  sestara i tehničara, te radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti nepotreban.

Što se tiče ovih pet sindikata mi smo u septembru prošle godine imali proteste, tada su radnici slušali svoje šefove, išli su da brane granice, išli su da brane  određene tribine, nisu našli za shodno da izađu na ulicu kada se raspravljalo o njihovim platama, o njihovim pravima. Tako da smo mi po tom pitanju potpuno relaksirani. Sada ćemo vidjeti kako će se razvijati stvari budući da je Vlada RS prihvatila da se izmijeni Zakon o platama za zaposlene u oblasti pravosuđa gdje će sada i daktilografkinja i čistačica dobiti 35 % za otežane uslove rada, pa ćemo mi postaviti pitanje šta ćemo mi sa našim službenicima, šta ćemo sa našim policajcima, šta ćemo sa našim doktorima, tako će ovo biti jako zanimljivo ljeto i sami lokalni  izbori će otići u neku drugu stranu iz prostog razloga jer se bojim da je puno socijalnih pitanja pred nama koji traže odgovore, a na koje trenutno aktuelna vlast nema odgovor”, istakao je Marić.

Potsjetimo, razlog izlaska na ulicu pet granskih sindikata u septembru je bio taj, kako su naveli, što je Vlada RS prekršila sporazum iz juna 2022., prema kojem je blizu 55.000 radnika u prošloj godini trebalo da dobije platu prosječno uvećanu za oko 130 maraka.

Nakon tog protesta upućeni su I zahtjevi- potpuna realizacija zaključenog sporazuma, hitna izmjena zakona o platama kojom bi bio uvažen sistem pravne sigurnosti radnika, povećanje plate od najmanje 160 maraka za svakog radnika, uplatu svih doprinosa najkasnije do kraja 2023. i plaćen prekovremeni rad za sve radnike.

Komentar