Grad Trebinje
Zdravlje

Brazilski naučnici razvili vakcinu protiv kokainske zavisnosti

Istraživači u Brazilu su razvili vakcinu dizajniranu da se bori protiv zavisnosti od kokaina i njegovog snažnog derivata, kreka – sprječavajući zavisnike da osjete dejstvo droge i pomažući im da ostanu na putu oporavka.

Lijek, poznat kao kalikskoka, razvio je tim sa brazilskog Federalnog univerziteta Minas Žerais. Preliminarni testovi na životinjama bili su pozitivni i lijek je spreman za ispitivanje na ljudima. Ukoliko dobije odobrenje nadležnih agencija, lijek bi bio prva vakcina koja se koristi za borbu protiv zavisnosti od kokaina, rekao je koordinator istraživačkog tima, psihijatar Frederiko Garsija.

Garsija je rekao agenciji Frans pres da lijek djeluje tako što podstiče tijelo da proizvodi antitijela protiv kokaina koja se vezuju za lijek, čineći ih prevelikim da bi prešli u mezolimbički sistem mozga, ili “centar nagrađivanja”, gdje lijek normalno stimuliše visok nivo dopamina koji izaziva zadovoljstvo.

Testiranje sugeriše da bi lijek takođe mogao da smanji rizik od predoziranja, jer molekuli kokaina, vezani za antitijela proizvedena vakcinom, ne bi mogli da djeluju na srce ili arterije. Testovi na trudnim ženkama pacova pokazali su da se antitijela prenose kroz majčino mlijeko, što sugeriše da bi vakcina mogla zaštititi i bebe koje se doje.

Garsija je upozorio da vakcina neće biti panacea, odnosno lijek koji predstavlja sveobuhvatno rješenje za problem, ali će biti od velike pomoći za ozdravljenje zavisnika koji ne žele da to ponovo postavnu nakon rehabilitacije.

On je rekao da će biti potrebna klinička ispitivanja koja sprovodi brazilski zdravstveni regulator Anvisa da bi se utvrdilo kako se lijek može koristiti i otkriti bilo kakve nuspojave ili dugoročni uticaj na zdravlje pacijenata. Istraživački tim je prošle nedjelje dobio nagradu od 530.000 dolara za svoj rad, koju je sponzorisala brazilska farmaceutska kompanija Eurofarm, prenose Vijesti,mea.

Nezavisne novine

Komentar