Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

“Brzi odgovor 21”: Američki vojnici i danas stižu u BiH

Na sarajevskom aerodromu danas će biti organizovan doček američkih vojnika koji će učestvovati u bilateralnoj vježbi “Brzi odgovor 21”, najavljeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Američke vojnike dočekaće ministar odbrane Sifet Podžić, ambasador SAD-a u BiH Erik Nelson, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH brigadni general Ivica Jerkić i komandant Štaba NATO-a u Sarajevu američki brigadni general Erik Folkestad.

Očekivani termin slijetanja aviona s američkim vojnicima je u 15:30 sati.

Podsjetimo da je jedan broj ljudstva i opreme već stigao u BiH. Američka vozila su u srijedu prošla kroz Banjaluku na putu ka Manjači.

Podsjetmio, Oružane snage BiH realizuju završne pripreme za predstojeću bilateralnu vježbu s Oružanim snagama SAD-a “Brzi odgovor 21” (“Immediate Response 21”).

Vježba će se realizovati u drugoj polovini maja 2021. u sklopu multilateralne vježbe “Branilac Evrope 21” (“Defender Europe 21”), a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF).

Ovo je glavni događaj u 2021. godini iz oblasti obuke za Oružane snage Bosne i Hercegovine, a provodiće se na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč te na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave”.

(Klix)