Grad Trebinje
Republika Srpska Video

Budžet nikad puniji, građani sve siromašniji

Prihodi od poreza rastu iz mjeseca u mjesec, ali rastu i cijene. Reakcija vlasti u prevenciji poskupljenja izostala je. Cijene goriva rastu iz dana u dan, a za njima poskupljuje sve ostalo. Zadovoljno trljajući ruke, vladajući broje novac koji se  priliva u budžet, koji je sve puniji.

Prihodi od indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini u prva tri mjeseca ove godine iznosili su preko dvije milijarde maraka i veći su za čak 406 miliona.Vladajući tako guraju ruke u džepove građana i žive na visokoj nozi, a nisu spremni da se odreknu budžetskog novca.

Građani su prinuđeni da stežu kaiš i kupuju samo onoliko koliko im je potrebno da prežive.

O ukidanju akciza i danas je bilo riječi, ali ne i odluke. Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH tražili su da se na dnevni red današnje sjednice ovog  doma uvrsti i tačka o akcizama na gorivo, ali taj prijedlog nije usvojen.

 „Najodgovorniji zašto su cijene goriva toliko visoke, zašto nisu niže bar za pola marke je SNSD. I to je potvrdio i danas ovde u Predstavničkom domu. Zaustavili su hitnu proceduru u Domu naroda, mrcvare Dom naroda, kroz neke razno razne komisijske proceduralne razloge i sve čine da evo već četiri mjeseca jedina zemlja u regionu nema ukinute ili smanjene akcize, to jest niže cijene goriva“, ističe poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović.

Cijene energenata direktno utiču na cijene sirovina i njihovu preradu i prevoz pa su tako i privrednici prinuđeni da podižu cijene finalnog proizvoda. Ukoliko sipate gorivo u vrijednosti od 100 maraka, država od toga uzima 48 maraka.

Prema tome vlast ne brinu poskupljenja, dok god ubire ovakve prihode.

Ekonomisti zaključuju da se zbog toga vladajući u BiH neće odreći akciza na gorivo.

„Svi na inflaciji i poskupljenju jako dobro prolaze, osim građana, za koje nema nikakvog interesa da se nešto vrati građanima, jer PDV je ustvari prikupljanje indirektnog poreza, koji treba da se vrati građanima kroz usluge javnog sektora, ali i na neke druga načine, kada god ima više novaca, kao što je to sad situacija.

– Vidimo da za to ne postoji nikakva motivacija, posebno predstavnika iz Republike Srpske, mislim na SNSD, koji je već dva puta zaustavio procese koji su započeti u parlamentarnoj skupštini“, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

„Sasvim je svejedno, da se čak država odrekne akciza, onda bi morala da se zaduži, tako da bi to bilo sasvim svejedno. Znači država je stala otvoreno protiv građana, da neće da se smanje akcize. Mogla bi da na neki način vara narod tako što bi smanjila akcize, a povećala kredite, međutim ova vlast se ne plaši naroda, ovo je demokratija bez naroda“, ističe ekonomski stručnjak Aleksa Milojević.

I dok mnoge evropske zemlje, kao i zemlje u regionu brinu o potrebama građana boreći se raznim mjerama protiv poskupljenja, vladajući u BiH imaju praktične metode. Tako nam član Predsjedništva BiH Milorad Dodik savjetuje da ne jadikujemo i da idemo pješice, ako nam je gorivu skupo. 

Komentar