Grad Trebinje
Republika Srpska

“Buk Bijela” zarobljena u političkoj mreži inata

I dok pripremni radovi uz Drinu, na lokalitetu koji je predviđen za hidroelektranu “Buk Bijela”, uveliko traju, institucije sa nivoa BiH, koje su politički uvučene u ovu priču, još nisu zauzele stav, zbog čega pojedinci smatraju da treba priznati greške s početka i tako podići rampu za posao od kojeg će korist imati cijela zemlja.

Kamen temeljac za HE “Buk Bijela” položili su premijeri Srpske i Srbije u maju prošle godine, nakon čega je uslijedio zahtjev koji su potpisala 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između BiH i Srpske u vezi s tim projektom, tražeći da Ustavni sud BiH zabrani gradnju jer smatraju da koncesiju može dati samo BiH.

Sudije su naložile formiranje Zajedničke komisije, sastavljene od sedam članova Komisije za koncesije BiH i Republičke komisije, te dale rok od tri mjeseca da zauzmu stav. Situaciju je dodatno zakomplikovala činjenica da je Mensur Šehagić, član komisije iz Srpske iz reda Bošnjaka, pokrenuo postupak pred Sudom BiH negodujući zbog rješenja o imenovanju, a nije bio ni na sjednicama zbog bolesti, zbog čega nije bilo moguće donijeti odluku jer su, prema pravilima o radu, potrebni glasovi svih članova.

Komisija u prvom pokušaju nije uspjela da donese odluke te su zatražili od Suda drugu šansu i dodatnih šest mjeseci za rješavanje spora, što su i dobili, ali ni u tom roku, koji je nedavno istekao, nisu uspjeli da glasaju o rješenju jer nisu bili svi na broju.

Posljednji stav sudija objelodanjen je u decembru 2021, kada su odgodili odlučivanje o privremenoj mjeri do januara ove godine, ali neko vrijeme nisu zasjedali, a ovo pitanje je samo pomenuto na posljednjoj sjednici koja je bila u Brčkom, uz konstataciju da komisija nije donijela odluku, odnosno da nije izvršena odluka Suda. O tome je, prema pravilima, obaviješteno i Tužilaštvo BiH.

Sa tih adresa u Sarajevu, kako kaže predsjedavajući Zajedničke komisije za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske zbog gradnje “Buk Bijele” Milomir Amović, još nema nikakvih zvaničnih informacija. Komisiji je, dodao ­je, istekao mandat, ali ostaju na pozicijama do daljeg.

– Vjerovatno se tokom narednih mjesec, dva ništa neće dešavati – istakao je Amović.

Sumirajući sve što se do sada izdešavalo, smatra da se možda već pokazuje da su neki potezi bili pogrešni u startu, na šta su pojedinci već ukazivali govoreći da, na primjer, grupa poslanika po čijem zahtjevu je sve počelo nije ovlašćeni predlagač. Amović dodaje i da od starta dominiraju više igre.

– Možda je i pogrešno promovisan projekat. Predstavljen je kao zajednički projekat vlada Srpske i Srbije, a u suštini to nije, već tipični projekat u oblasti koncesija, ali kod nas se lako upeca pa krenu reakcije. Stotine i stotine koncesija je doneseno u FBiH i u Srpskoj. Sve je išlo nekim svojim tokom dok ovo pitanje nije došlo na dnevni red sa zahtjevom i stavom da o ovome treba da se pita država BiH. Sve je inat i čista politika koja mrsi sve konce – zaključio je.

Ideja o izgradnji HE “Buk Bijela” postoji od polovine šezdesetih godina prošlog vijeka. Ipak, projekat stalno nailazi na prepreke i negodovanja, a od polaganja kamena temeljca ne prestaju reakcije, prije svega Bošnjaka, a određenih nedoumica ima i u Crnoj Gori.

Stavovi

Stav srpskih zvaničnika je da je projekat važan ne samo za Srpsku i Srbiju već za cijelu BiH te da zbog toga, osim političkih, ne vide nijedan drugi razlog za blokadu ovog posla u kojem bi pripremni radovi trebalo da budu završeni do polovine iduće godine. S druge strane, oni koji su pokrenuli spor smatraju da samo BiH kao država ima pravo da zaključuje ovakve poslove.

Komentar