Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

ČEŠLJANJE IMOVINSKIH KARTONA Nema mirnog sna za zvaničnike koji sakrivaju stanove, firme, novac, dionice…

Podnesene krivične prijave protiv onih koji su davali lažne informacije

Umjesto da budu pravi primjer i oličenje poštenja, imenovani i izabrani zastupnici, vijećnici, direktori, savjetnici dolaskom na funkciju na sve načine, kao zmija noge, pokušavaju sakriti imovinu koju posjeduju te čime raspolažu drugi članovi njihove porodice. Građani Sarajeva s pravom se pitaju zašto imaju potrebu to kriti ako su imetak stekli časno i pošteno.

Ustrajan rad

Da mirno ne spavaju oni koji posegnu za davanjem lažnih informacija u imovinskim kartonima, potrudit će se uposlenici Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanjem kvalitetom, na čijem čelu je direktor Erduan Kafedžić, a koji u radu pomaže iskusni savjetnik Erik Larson (Eric).

– Ured je prošle godine u okviru zakonske obaveze provjerio gotovo 200 imovinskih kartona. Protiv pet nosilaca javne funkcije podnesene su krivične prijave zbog uočenih nepravilnosti. Na zahtjev nadležnog tužilaštva, za četiri predmeta završili smo kompletnu dokumentaciju, a i ostatak ćemo ubrzo završiti – kazao je Kafedžić.

Prema njegovim riječima, Ured je u ovoj godini počeo češljati 100 novih kartona i već su kaznili 40 osoba zbog uočenih malverzacija. Neke izabrane zvaničnike novčano kažnjavaju već drugi put.

– Najčešće ne prijave dionice, novac u bankama i stanove, a kriju imovinu na djeci i supružnicima. Bilo je i onih koji pokušaju sakriti da posjeduju firmu i dobit koju su imali. Zaista, radi se o kompleksnom procesu, međutim, mi smo ustrajni u svom radu – poručio je Kafedžić.

GRAS najveća koruptivna priča

Pod lupom Ureda otkriveni su lopovluk i teški kriminal u preduzeću GRAS.

– GRAS je jedna teška koruptivna priča u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo, a možda i u BiH. Trenutno radimo na prikupljanju dodatnih informacija. Kada kompletiramo predmet, idemo prema nadležnom tužilaštvu. Nanesena je velika materijalna šteta, upropašteno je preduzeće i u to je upetljano mnogo osoba – naglasio je Kafedžić.

avaz