Grad Trebinje
Republika Srpska

Cijene udžbenika i dalje (pre)visoke: Od 20 KM za prvačiće do 265 maraka za deveti razred

Cijene udžbenika za osnovnu školu ostale su na nivou prošlogodišnjih, kada su poskupjele u prosjeku za 30 odsto u odnosu na godinu ranije.

Kako kažu u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS, cijena kompleta udžbenika za prvi razred iznosi 20 KM, za drugi 130 KM, za treći 141 KM, za četvrti 137 KM, a za peti razred 145 KM.

Cijene kompleta udžbenika za šesti, sedmi, osmi i deveti razred zavise od toga koji strani jezik se izučava kao drugi strani jezik.

Tako udžbenički komplet bez drugog stranog jezika za šesti razred košta 208 KM, za sedmi 230 KM, za osmi 250 KM i za deveti razred 239 KM.

– Ovo su cijene bez drugog stranog jezika, jer se drugi strani jezik u školama izučava prema opredjeljenju roditelja, odnosno škola. Primjera radi, ako učenik izučava njemački jezik, udžbenički komplet košta 25 KM. Udžbenički kompleti ruskog jezika, francuskog i italijanskog nešto su skuplji  – objašnjavaju u Zavodu.

Iz budžeta RS biće obezbijeđeni besplatni udžbenici sa spiska obaveznih udžbenika za sve učenike prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovne škole, za učenike pobjednike republičkih takmičenja u školskoj 2022/23. godini, za učenike od petog do devetog razreda koji su treće i naredno dijete po rođenju u porodici sa troje i više djece.

Takođe, iz budžeta RS obezbjeđuju se udžbenici i za učenike od petog do devetog razreda koji su korisnici prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica i/ili prava na ličnu invalidninu, u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, te za odlične učenike od petog do devetog razreda koji dolaze iz porodica sa četvoro i više djece.

Nekoliko lokalnih zajednica, među kojima su Banjaluka i Bijeljina, iz budžeta kupuju udžbenike za đake od petog do devetog razreda osnovne škole.

U školskoj 2023/24. godini Zavod ima 12 novih udžbenika za osnovnu školu, odnosno udžbeničkih kompleta, i četiri adaptirana udžbenika.

Komentar