Grad Trebinje
Republika Srpska

CIK odlučio: Po sili zakona prestao delegatski mandat Snježane Novaković Bursać

Centralna izborna komisija BiH donijela je Odluku o utvrđivanju rezultata o dodjeli mandata putem žrijebanja za jednog delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Kako je pojašnjeno na sjednici CIK, ovom Odlukom mandat se dodjeljuje kandidatskoj listi PDP, a mandat sa te liste dodjeljuje se Nenadu Vukoviću.

– Kada ova odluka bude pravosnažna, a na nju je dozvoljena žalba u roku od dva dana, biće ispunjeni svi uslovi da idemo u sljedeću radnju, a to je radnja potvrđivanja rezultata – rekla je Irena Hadžiabdić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

Ona je rekla da se u ovom slučaju ne radi o prestanku i dodjeli zamjenskih mandata, već postupkom utvrđivanja i potvrđivanja rezultata.

– Kada utvrđujemo i potvrđujemo rezultate izbora nikada ne govorimo da je nekome prestao mandat. On prestaje po sili zakona kada utvrđujete i potvrđujete rezultate novih izbora. Ovo su potpuno novi izbori. Pravni presedan koji je proistekao iz odluke Ustavnog suda BiH – rekla je Hadžiabdićeva.

U suštini, mandat koji je ranije dodjeljen Snježani Novaković Bursać, koja trenutno obavlja funkciju delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH uopšte se neće oduzimati, jer po tumačnju CIK za tim nema potrebe s obzirom da su utvrđeni novi rezultati izbora, i po kako su rekli, sili zakona novi mandat pripada Vukoviću.

Prilikom biranja delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, lista PDP zvanično, po odluci Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske dobila je 11 glasova, međutim jedan listić bio je sporan. Taj listić od devet članova Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske proglasio je nevažećim, što je prvobitno kroz postupak i prihvaćeno i mandat je dodjeljen SNSD, odnosno Snježani Novaković Bursać.

Kasnije na odluku CIK žalio se PDP i Ustavni sud BiH odlučio je da su kroz postupak oštećeni jer kao stranka u postupku nisu bili u mogućnosti da svoj stav zastupaju pred Sudom BiH. Nakon te odluke Ustavnog suda BiH, reagovao je i Sud BiH i na kraju CIK je odlučio da liste SNSD i PDP imaju isti broj glasova, tačnije utvrdio da je sporni listić važeći. U slučaju da dvije liste imaju isti broj glasova predviđeno je žrijebanje, odnosno izvlačenje kuglica koje je na kraju i urađeno, a iz kuglice na kraju je izvučena lista PDP na kojoj se nalazio Vuković, pišu Nezavisne.

Komentar