Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Cikorija – višegodišnja biljka idealna kao zamjena za kafu

Ima dugu istoriju i jedna je od najstarijih zabilježenih vrsta biljaka. Biljka je porijeklom iz sjeverne Afrike, zapadne Azije i Evrope, a smatra se da njezin uzgoj potiče iz Egipta. Za one koji se ne sjećaju, naše bake i djedovi i prabake i pradjedovi često su pili bijelu kafu. Ali ne kakvu je danas pijemo, kafu s mlijekom, već cikoriju koju su nazivali bijela kafa.

Ako uživaš u okusu kafe, ali osjećaš kako ti teško pada na želudac, čini te nervoznim ili jednostavno ne želiš više unositi kofein u organizam, daj šansu upravo tom okusu iz djetinjstva, toj kafi o kojoj ste slušali od bake i djeda.

Riječ je o cikoriji!

Cikorija se može pronaći svuda, raste kao korov, pored staza i puteva, po pašnjacima, livadama i šumama!

Ova se korovasta biljka zelenkaste boje počela uzgajati kao zamjena za kafu, ali i zbog svojih ljekovitih svojstava. Ima razgranatu stabljiku i može narasti i do 1 metar. Cijela biljka, pogotovo mlada ima, puno mliječnog soka. Listovi su grubo nazubljeni i podsjećaju na maslačak. U pazuhu listova ili na vrhu grana razvijaju se pojedinačno po cijeloj biljci cvjetne glavice svjetloplave boje.

Sušenjem i prženjem korijena cikorije koji sadržava inulin, intibin, voćni šećer, biljne masti i bjelančevine nastaju tvari koje imaju karakterističan miris i okus, pa čak i boju sličnu kafi. Dodatkom ječma, nastaje napitak koji razbuđuje na najzdraviji mogući način!

Zašto bismo uopšte pili kafu od cikorije i ječma? Cikorija je vrlo zdrava biljka koja se već vijekovima koristi kao prirodni lijek. Ublažava probavne probleme, uključujući žgaravicu i refluks želučane kiseline jer sadrži inulin koji je jak probiotik. Kafa od ječma, pak, izvorno se pila u Mađarskoj, a preuzeli su je Italijani pod imenom “Caffè d’ orzo”. Prženi ječam daje joj gorčinu i okus nagorenosti.

Kombinacija ovih dviju biljaka postaje kafa koja smanjuje novo lošeg holesterola u krvi, tako da smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti. Ima antiupalna svojstva koja djeluju na smanjenje bolova kod artritisa. Osim toga pomaže pri mršavljenju, a i dobar je sedativ pa se preporučuje onima koji imaju problema sa spavanjem. Takođe, čisti organizam.

Usto, cikorija je i odličan izvor minerala i vitamina, a sadrži cink, magnezij, mangan, kalcij, željezo, folnu kiselinu, kalij i vitamine A, B6, C, E i K.

Komentar