Grad Trebinje
Republika Srpska

Članica CIK BiH zatražila pomoć “Meta mi je na čelu, bojim se za život djeteta”

Vanja Bjelica Prutina, članica Centralne izborne komisije, emotivno se danas obratila na sjednici CIK, rekavši da je bezbjednosno ugrožena, te da joj se stavlja meta na čelo zbog odluke o ponovnom kontrolnom brojanju za nivo predsjednika/potpredsjednika Republike Srpske.

Izjavila je da je strah za djetetov i njen život, te da je nazivaju ‘srpskom fukarom’ i osobom koja ‘ruši Republiku Srpsku’.

Rasprava o porodičnom životu

– Irena Hadžiabdić i ja smo diskriminisane na osnovu pola i u više navrata pretrpjele smo različite vidove verbalnog nasilja. Tonovi s kojim su nam se obraćali bili su zastrašujući. Vidno sam uznemirena činjenicom da kandidat za predsjednika RS ponovo govori o meni lično, ovoj put kao o nekome “ko ruši Republiku Srpsku”. Razlog tome je što sam podržala odluku o ponovnom kontrolnom brojanju za nivo predsjednika/potpredsjednika RS – rekla je Bjelica.

Tvrdi da ovo nije prvi put da je izložena medijskom linču, te da je na isti način bila izložena i za prošle izbore kada je zbog poništenja izbora u Doboju i Srebrenicu nazvana “srpskom fukarom”.

– Otišlo se i korak dalje, raspravljalo se o mom porodičnom životu, bračnom partneru, čime se direktno krši moje pravo na privatni i porodični život koje predstavlja jedno od osnovnih prava. Tada kada sam nazvana “srpskom fukarom”, to je jedno vrijeme trajalo i sada vidimo da u Doboju nakon poništenih izbora gotovo 400 članova obuhvaćeno je optužnicom, a neke su optužnice i potvrđene. Ja sam omogućila građanima Srpske da se spriječi krađa njihove volje. Kod poništavanja izbora u Srebrenici i Doboju, svi smo dobili krivične prijave – istaknula je član CIK, uz apel na Tužilaštvo da svi po tim krivičnim prijavama i odgovaraju.

Meta na čelu i predsjednika CIK

Ispričala je i da je danas dobila informaciju da je zbog glasanja ponovnog za nivo Republike Srpske, rečeno da je “izvršila udar na RS”, iako je jasno da CIK donosi odluke dvotrećinski.

– Smatram da se kao žena, kao samohrana majka stavljam pod pritisak i ponovo čujem da će se podnijeti krivične prijave. Kandidat za predsjednika RS meni direktno metu stavlja na čelo imenom i prezimenom. Ja živim u Republici Srpskoj i to kod mene stvara neprijateljsko okruženje kod onih ljudi koji poklanjaju i vjeruju riječima tog kandidata. Zbog takvih stavova, govore mi da sam histerična, oštro se protivim tome i danas sam borbeno rekla da neću dozvoliti da mi se stavlja meta na čelo i da vršim udar na Republiku Srpsku. Radi svoj posao u skladu sa zakonom. Pozivam nadležne institucije se ispita da li postoji, ne politička, nego krivična odgovornost za takve poruke i zahtijevam da se obavi procjena moje lične bezbjednosti – rekla je Bjelica kroz suze, dodavši:

– Imam strah kad se moje dijete vraća iz škole sa svojim drugarima… Smatram da moje dijete treba da uživa ista prava kao druga djeca, ali plašim se da to dozvolim. Ovakve stvari su nedopustive. Čula sam i da se insinuira da je neka gospođa iz SDS, pošto se povezujem stalno sa SDS, bila na Trebeviću ili Jahorini sa Mirkom Šarovićem, pozivam Tužilaštvo ili m:tel da ispita preko baznih stanica moju lokaciju, jer je to jedna laž – dodala je.

Suad Arnautović, predsjednik CIK dao je punu podršku svojoj koleginici, rekavši da je i njemu vrlo slično  stavljena meta na čelo, te da je “kvalifikovan kao antisrbin”.

– Nedopustivo je da bilo ko u ovoj državi bilo kome prijeti posebno visoki zvaničnici. Odbacujem svaki vid političke prljave kampanje koja se vodi protiv ove institucije i njenih članova – poručio je predsjednik CIK.

Milorad Dodik, lider SNSD, najavio je da će podnijeti krivične prijave protiv svih članova Centralne izborne komisije BiH, te im se obratio oštrim riječima.

“Bjelica – Prutina se sastajala sa Šarovićem u kritičnim danima gdje je dobila upute. A predsjednik CIK je antisrbin, on radi sve protiv Republike Srpske, i smatra da je ona genocidna i učiniće sve da joj napravi štetu – rekao je Dodik, pa dodao:

– Sama činjenica da se glasanje izmješta iz Republike Srpske ukazuje na to da joj se oduzima suverenitet – govorite nam da nismo dostojni da provedemo izborni proces – dodao je Dodik, piše N1.

Komentar