Grad Trebinje
Republika Srpska

Članovi RIK-a podnijeli ostavke

Članovi Republičke izborne komisije, njih pet koji su prisustvovali današnoj sjednici podnijeli su ostavke, potvrdio je Oliver Blagojević, predsjednik Republičke izborne komisije.

On je rekao da se RIK sastoji od sedam članova, ali da dvoje nije prisustvovalo dnašnjoj sjednici, istovremeno naglašavajući da ostavke nisu podnesene zbog političkog pristika već su lični stav nakon zaključka Vlade Republike Srpske kojim su se pozvali svi članovi izbornih organa da podnesu ostavke.

“Izbore ne sprovodi ni CIK ni RIK već Sekretarijat, a pravi rudarski posao obavlja se u opštinskim i gradskim izbornim komisijama i biračkim odborima”, rekao je Blagojević predlažući da se odmah imenuje do 50 pojedinaca koji bi radili na organizaciji predstojećih ibzora.

Podsjećanja radi Vlada Republike Srpske nakon telefonske sjednice pozvala je sve članove “organa za sprovođenje izbora” da podnesu ostavke na svoje funkcije, a slično su uradili i zvaničnici Republike Srpske, navodeći da će Republika Srpska donijeti svoj zakon, sprovesti izbore te da sertifikati CIK-a neće vrijediti ništa.

Ipak, nakon poziva Vlade do sada, samo su članovi RIK-a podnijeli ostavke. Njih treba da razriješi Narodna skupština Republike Srpske koja ih je i imenovala dok članove opštinskih i gradskih izbornih komisija razrješavaju lokalni parlamenti. Problem bi mogao nastati u slučaju da CIK ne da saglasnost na smjenu članova biračkih odbora, s obzirom da Izborni zakon BiH tako propisuje.

Komentar