Grad Trebinje
Republika Srpska

Članovi Ujedinjene Srpske sa lisicama na rukama: Od krađa do malverzacija i premlaćivanja

Hapšenjem Branislava Bjeličića, odbornika Ujedinjene Srpske u Stanarima, nastavljena je praksa privođenja kadrova ove stranke zbog veoma teških i ozbiljnih krivičnih djela.

Bjeličića je prošli petak uhapsila policija nakon što je brutalno premlatio suprugu, svastiku, punca i punicu, a i njegove stranačke kolege često su punili stupce crne hronike.

Nakon što je Srpskainfo ekskluzivno objavila informaciju o njegovom hapšenju, predsjednik US Nenad Stevandić ga je isključio iz stranke.

Pa tako, treba podsjetiti i da je  policija između ostalog uhapsila i Milana Novitovića, Kostadina Vasića, Branislava Zeljkovića, Nenada Milisavića, kao i Milana Jašarevića. Svima je zajedničko da su kadrovi Ujedinjene Srpske.

Podsjetimo, sredinom septembra 2021. godine uhapšen je Branislav Zeljković koji je u to vrijeme bio direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. U međuvremenu, protiv njega je podignuta optužnica i  počelo je suđenje.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Osim Zeljkovića, u predmetu “Korona ugovori” sudi se i direktorima firmi “Prokontrol” iz Banjaluke Slavku Bojiću i “Promeding” iz Laktaša Draganu Dubravcu, te vlasniku Turističke agencije “Travel 4 fun” Saši Markoviću, kao i Saniju Crljić, bivšem direktoru banjalučke firme “Sineks laboratorija”.

– Nabavkom medicinske opreme po višestruko većim cijenama od nabavnih, koje je u ime Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, provodio po prethodnom dogovoru sa optuženima, Branislav Zeljković pribavio je tako sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 335.000 KM – navedeno je optužnici.

Zbog sumnje da je pomagao Zeljkoviću policija je uhapsila i Milana Jašarevića, a koji je inače vozač predsjednika Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića.

Osim Jašarevića zbog Zeljkovića, bio je uhapšen i Milan Novitović direktor Republičke uprave civilne zaštite, a koji je takođe funkcioner Ujedinjene Srpske.

On je osumnjičen za nezakonito angažovanje Branislava Zeljkovića na mjestu svog savjetnika,

Novitović je prije toga bio osuđen  pravosnažno na tri mjeseca, uslovno na godinu dana zatvora, zbog ugrožavanja sigurnosti.

Prema presudi, Novitović je 8. decembra 2017, oko 10 časova u Banjaluci, zbog neriješenih poslovnih odnosa oštećenom Draganu M. prijetio da će ga skinuti golog, voziti vezanog lancem, te da će “lajati od Banjaluke do Vranja”.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Optuženi Milan Novitović je Draganu M. u telefonskom razgovoru uputio ozbiljnu prijetnju da će ga, ukoliko ne izmiri dugovanje prema predstavništvu “Alfa Plam”, lično skinuti golog, voziti vezanog za lanac i da će lajati od Banjaluke do Vranja, čime je kod oštećenog prouzrokovao strah za vlastitu sigurnost. Dakle, ugrozio je sigurnost nekog lica ozbiljnom prijetnjom da će ga lišiti slobode i oteti, čime je učinio krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti iz člana 150. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske – navodilo se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Zbog krivičnih djela i presuda mjesto poslanika izgubio je Kostadin Vasić, a koji je pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu zbog nasilničkog ponašanja. On je tom prilikom osuđen na deset mjeseci zatvora zbog nanošenja teških povreda rođaku.

Međutim, on je u međuvremenu nagrađen mjestom direktora u Institu za javno zdravstvo RS.

U oktobru 2019. godine policija je uhapsila tadašnjeg predsjednika Opštinskog odbora Ujedinjene Srpske u Kotor Varošu Nenada Milisavića. Njega su teretetili da je pronevjerama oštetio preduzeće “Sim Tehnik” za 90.000 KM.

FOTO: NENAD MILISAVIĆ/ SCREENSHOT FACEBOOK
FOTO: NENAD MILISAVIĆ/ SCREENSHOT FACEBOOK Nenad Milisavić

A prošli petak uhapšen je još jedan član Ujedinjene Srpske i to Branislav Bjeličić koji je u to vrijeme bio odbornik te stranke u Stanarima.

Njega je policija privela zbog toga što je brutalno pretukao suprugu, svastiku, punca i punicu.

Goran Obradović/srpskainfo.com

Komentar