Grad Trebinje
Hercegovina

Crkva Svetog arhangela Mihaila kod Bileće uskoro u punom sjaju

Crkva Svetog arhangela Mihaila kod Bileće uskoro u punom sjaju

BILEĆA – Na crkvi Svetog arhangela Mihaila u Trnovom Dolu kod Bileće uz pomoć vjernog naroda urađen je krov, a da bi svetinja zasijala u punom sjaju ostali su još unutrašnji radovi.

Već godinu dana vjerni narod i dobrotvori obnavljaju bogomolju u kojoj je vojvoda Vlatko Vuković pričestio vojsku prije odlaska u boj na Kosovu.

Kako kaže predsjednik Odbora  za obnovu crkve Mladen Vuković ovaj sveti hram obnavljaju zahvaljujući donacijama vjernika iz Hercegovine, ali i dijaspore, a omladina i komšije fizički pomažu da bi smanjili finansijske izdatke.

 – Urađen je krov, malter i fasada, što se tiče fugiranja zidova. Ostao je još pod i trotoar oko crkve. Prije toga urađen je pristupni put. Do sada je 200 ljudi učestvovalo u tom fizičkom dijelu posla. Do juna očekujemo da će zasijati punim sjajem – rekao  je Vuković za  “Glas Srpske” naglasivši da ih je vrijeme tokom proljeća poslužilo pa su mogli konstantno da rade.

Vuković vjeruje i da će ovaj hram prerasti u duhovnu oazu mira za pravoslavce širom svijeta, jer je sve više onih koji je posjećuju.

– Crkva u Trnovom dolu pravi je dragulj, ona je mjesto gdje je vjera jaka. Svaki čovjek koji dođe da pomogne i na taj način učestvuje vrati se zadovoljan i duhovno ispunjen kao sa liturgije. Ovo je put jedinstva i bratske sloge naroda koji je ostao vjeran crkvi, Bogu i svojoj Hercegovini. Dolaze i mlađi i stariji, a svi se kući vraćaju sa osmijehom – dodao je Vuković. 

Paroh bilećki Branko Kalaba rekao je za “Glas Srpske” da se radi punom parom.

– Popločan je krov, urađeni su zidovi, iznutra je završena fasada, a u pripremi je vraćanje nekadašnjeg kamena u pod hrama. Veliki je značaj ove bogomolje za kompletan pravoslavni rod, a posebno za Hercegovinu i Bileću, a to je više puta naglašavao i vladika Atanasije, da je to svetinja koju moramo čuvati – rekao je Kalaba.

Dodao je da moramo paziti i čuvati ovakva mjesta koja imaju veliku istorijsku i vjersku težinu.

 – Ovo je naše nasljeđe. Hram je bio zarastao u korov, ali došlo je vrijeme da vaskrsne. Vaskrsenjem čovjeka i načinom njegovom života vaskrsava hram, jer čovjek je hram Božiji – rekao je Kalaba.

Prema riječima načelnika opštine Bileća Veselina Vujovića tradicija i običaji dio su srpskog identiteta. Kako on kaže za “Glas” ovakve bogomolje od neprocjenjivog su značaja za kompletan pravoslavni živalj.

 – Idemo ka zaštiti crkve u Trnovom dolu. Činjenica da se slabo prije 20-30 godina znalo za nju, a evo već sada je zablistala –  rekao je Vujović.

Radne akcije

Veselin Vujović naglasio je da je veliki značaj što se vjerni narod odazvao na radne akcije i pokazao da nas vjera i crkva spajaju i čine jačim.

 – Sve se ručno radilo, dio po dio, kamen po kamen. Narod ovog kraja još jednom je pokazao koliko je privržen crkvi, vjeri u Boga. Vjerni narod dao je svoj doprinos, radilo je puno mladih. Osim novca tu su bile i akcije, čime su pokazali humanost – rekao je Vujović.

Glas Srpske

Komentar