Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Curi vrijeme za promjenu Izbornog zakona BiH

Ukoliko do kraja mjeseca ne počnu aktivni razgovori na rješavanju pitanja izbornog zakonodavstva, BiH je u opasnosti da u izbornu godinu uđe s postojećim rješenjima, što najvjerovatnije znači da neće biti dovoljno vremena da se ovo pitanje riješi.

Imajući u vidu 14 preporuka EU iz Mišljenja o kandidaturi, stavove Kancelarije za demokratiju i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), Savjeta Evrope i drugih pravnih akata, BiH bi se mogla naći u ozbiljnoj opasnosti da pobjednici narednih izbora budu delegitimirani u očima međunarodne zajednice. Kako nam je rekao diplomatski izvor, u međunarodnim krugovima se ne razgovara o tome na koji način će postupiti ako ne dođe do izbornih promjena, ali da lično ne isključuje da bi to mogla biti ozbiljna prepreka za BiH. 

U OEBS-u su “Nezavisnim novinama” rekli da je Misija u naporima da se izborni proces što više osnaži pomogla uspostavljanju kontakata između CIK-a i Tužilaštva BiH, a kasnije i kontakata sa drugim tužilaštvima, da bi podstakla razmjenu informacija i aktivnije istrage navoda o izbornim prevarama.   ODIHR je nakon proteklih opštih izbora u BiH napravio 22 preporuke s ciljem unapređenja izbornog procesa, a one do sada nisu implementirane.

Najvažnije odredbe odnose se na prestanak pritiskanja glasača kako će glasati, omogućavanje svim građanima da slobodno biraju po svojoj savjesti, a zanimljivo je i da traže da birački odbori prestanu naglas izgovarati imena ljudi koji dolaze na birališta. Posebno naglašavaju, kao jednu od ključnih preporuka, potrebu da se ograniči pristup glasačkim odborima samo partijama koje se već nalaze u parlamentu, ili da se potpuno odustane od prakse imenovanja predstavnika partija u odbore. 

“Trebalo bi osnažiti regulatorni okvir kako bi se omogućila transparentnost i odgovornost pri finansiranju kampanja. Potrebno bi bilo razmotriti eksplicitnu odredbu u zakonu da se sve finansijske transakcije koje se odnose na kampanju provode preko bankarskih računa”, naglasili su oni. 

Vehid Šehić, predsjednik koalicije građana “Pod lupom” i bivši predsjednik Centralne izborne komisije BiH, kaže da očekuje da će Vašington, London, Berlin i Brisel ovog puta izvršiti pritisak na domaće političare da se konačno implementiraju odredbe iz 14 prioriteta i preporuke ODIHR-a, kao i odluka “Sejdić i Finci”. On kaže da su SAD u regionu imenovale ili planiraju da imenuju visoko rangirane funkcionere i diplomate koji imaju odlično znanje o regionu, te da nije slučajno da je Metju Palmer imenovan kao specijalni izaslanik za reformu Izbornog zakona BiH. 

“Ako bi to ostalo na domaćim političarima, nažalost, male su šanse da se išta promijeni jer se kod nas o izbornom zakonodavstvu govori iz ugla političkih partija, a ne prema potrebama građana da slobodno biraju svoje predstavnike”, rekao je Šehić za “Nezavisne novine”. On ističe da je kampanja za naredne izbore već počela i da je očigledna funkcionerska kampanja i borba za “kapilarne glasove” na terenu. 

Šehić ističe da su najpotrebnije izmjene koje se odnose na uvođenje skenera, na način da građani prvo glasaju na papiru, i da se taj glas broji kao i do sada, a da se nakon toga listić provuče kroz skener, kako bi postojala i elektronska kopija listića. 

“Za ovo je potrebna minimalna izmjena Izbornog zakona. Potrebno je dodati samo da se glasa ručnim i elektronskim putem. Time bi bila ispunjena forma”, zaključio je Šehić.

Nezavisne novine