Grad Trebinje
Region

“Čuvaru srpske istorije i svetioniku naše prošlosti” Djed Đorđe proslavio 94. rođendan, a više od šest decenija čuva Zejtinlik

Ministar odbrane Nebojša Stefanović čestitao je 94. rođendan Đorđu Mihailoviću čuvaru srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu.

Srećan 94. rođendan, dragi Đorđe, čuvaru srpske istorije i svetioniku naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Hvala na svemu onome što ne može da stane u riječi – ljubav i poštovanje koje srpski narod osjeća prema Vama je nešto iznad toga – napisao je sinoć Stefanović na svom Fejsbuk nalogu.

Djed Đorđe, kako je ovaj plemeniti čovjek poznat u narodu, već duže od pola vijeka dočekuje i ispraća turiste koji dolaze da obiđu srpsko vojničko groblje u Solunu, a juče je napunio 94 godine.

Đorđe srpskim turistima pokazuje gdje su im sahranjeni preci i čuva humke svih osam hiljada srpskih stradalnika, prenosi Tanjug.

Čuvar Zejtinlika je odlikovan 2014. godine ordenom Srpske zastave II reda, a tek je krajem 2020. godine dobio srpsko državljanstvo.

O djedu Đorđu je 2013. godine snimljen dokumentarni film “Posljednji čuvar”.