Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Da li će Šmit čekati političare: Obećali mu dogovor oko Izbornog zakona u februaru, on najavio nametanje do kraja sedmice

Ono što je sasvim sigurno je to da je sada sve na jednoj osobi

Kristijan Šmit (Christian Schmidt) u razgovoru koji je dao prije nekoliko dana za Večernji list BiH najavio je nametanje izmjena Izbornog zakona BiH ukoliko ne dođe do dogovora između političara do kraja ove sedmice.

Sve se činilo da će se ići u tom smjeru svega dan prije prije sastanka državne koalicije u Laktašima.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je u srijedu nakon ročišta u Sudu BiH davao izjave na osnovu kojih se činilo da neće biti bilo kakve kooperativnosti. Najavljivao je da će insistirati na na zakonu VSTV-u i Ustavnom sudu BiH, odnosno izbacivanju stranih sudija.

Vezano za tehničke izmjene Izbornog zakona govorio je da su stranci sa ljudima iz CIK-a kupili milionske aparate te da se zbog toga insistira na ovakvom rješenju.

Velo tajne

U isto vrijeme u Konjicu se održavao sastanak trojke, gdje su se od sva tri lidera stranaka Nermina Nikšića (SDP), Elmedina Konakovića (NiP) i Edina Forte (NS) mogle čuti poruke pesimizma, odnosno da ne vjeruju da će doći do bilo kakvog rješenja.

Juče je sve bilo pod velom tajne – znalo se da će se održati sastanak, ali gdje i kada nije bilo poznato. Uprkos potpunom pesimizmu u večernjim satima stiže saopštenje iz redova SNSD-a.

Poručuju da je napravljen značajan napredak po pitanju Izbornog zakona BiH koji će se finalizirati tokom februara. Naglasili su i da su se politički lideri obavezali na konstruktivne partnerske sa ciljem postizanja dogovora u navedenom roku.

Dosta nejasnih stvari

No, dosta toga nije jasno u samom saopštenju. Nije nigdje navedeno da li će u februaru finalizirati tehničke izmjene Izbornog zakona ili kompletno zakonsko rješenje koje će podrazumijevati implementacije svih presuda.

Nije jasno ni da li je odluka sa jučerašnjeg sastanka usaglašena sa Uredom visokog predstavnika. Odnosno, postavlja se pitanje da li će Kristijan Šmit biti spreman da čeka februar i tako pređe preko svojih riječi.

S druge strane, u OHR-u su vjerovatno svjesni da bi iz SNSD-a uslijedile brojne opstrukcije na evropskom putu ukoliko bi se nametnulo rješenje.

Ono što je sasvim sigurno je to da je sada sve na jednoj osobi.

Komentar