Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Da li će Srpska izgubiti saveznika u PIK: Nakon Savjeta Evrope, Rusija bi mogla biti ISKLJUČENA i iz Savjeta za implementaciju mira

Hoće li Rusija, nakon Savjeta Evrope, istupiti i iz Savjeta za implementaciju mira (PIK) ili će biti isključena iz ove organizacije?

Da bi Rusija mogla ostati izvan PIK ovih dana je dao naslutiti visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit, koji je obavijestio javnost da su u toku provjere da li je tako nešto moguće. On je otkrio da je dobio pismo iz Ruske Federacije u kojem ga obavještavaju da više neće davati finansijski prihod za visokog predstavnika. Dodao je da ne zna da li će Rusija sama izaći iz PIK ili će biti izbačena.

– Dao sam da se to provjerava, da li će biti izbačena ili će sama izaći. Mislim da su to vrlo važne odluke – rekao je Šmit.

Podsjetimo, Rusija je 15. marta obavijestila Savjet Evrope da izlazi iz članstva te vodeće evropske organizacije za zaštitu ljudskih prava. Rusija je na taj način preduhitrila Savjet Evrope, koji ju je dan kasnije i zvanično isključio iz te organizacije zbog invazije na Ukrajinu.

Ukoliko Rusija bude isključena ili izađe iz PIK, šta će to značiti za Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo?

Profesor međunarodnih odnosa i ljudskih prava na Regent’s univerzitetu u Londonu, Neven Anđelić, ističe za Srpskainfo kako se očekuje da će Rusija istupiti iz PIK, podsjećajući da je već istupila iz primjene Evropske konvencije o ljudskim pravima i fundamentalnim slobodama, te da više nije članica Savjeta Evrope.

FOTO: BHRT/YOU TUBE/SCREENSHOT
FOTO: BHRT/YOU TUBE/SCREENSHOT

– Rusija je u prošlosti u više navrata prestajala plaćati doprinose ovoj organizaciji. To je dio ruske spoljne politike u situacijama konfrontacije ili neslaganja sa međunarodnom zajednicom, primarno Zapadom. Članstvo u Savjetu Evrope je prestalo paralelnim procesima institucija SE koje su dogovorile prestanak ruskog članstva i zvaničnog pisma ruskog ministra spoljnih poslova, Sergeja Lavrova, da oni istupaju uz članstva – podsjeća Anđelić.

Dodaje da nešto slično očekuje i u sklopu PIK. Anđelić dodaje da će to vjerovatno izazvati negodovanje političara iz Republike Srpske ali da ne vidi da će se nešto bitno promijeniti odlaskom Rusije iz PIK.

– Ne vidim mogućnost pogoršanja bezbjednosne situacije u BiH. Zapad je kroz međunarodnu zajednicu prisutan politički u BiH, dominantan je i bezbjednosno, i ima volju da preventivno djeluje. Događaji u Ukrajini su ujedinili EU i NATO, te stoga i PIK postaje homogenije tijelo, gdje je jedino ruski glas disonantan – ističe Anđelić za Srpskainfo.

Ukoliko se taj glas „utiša“, kako kaže on, kreiraće se snažnije tijelo koje će podržati bolje funkcionisanje Bosne i Hercegovine.

Anđelić ističe da je Republika Srpska dio BiH i da bi izlaskom Rusije iz PIK jedina promjena bila ta što političko rukovodstvo Srpske neće više imati tako glasnog zaštitnika, kao što je to bio slučaj do sada.

– Političko rukovodstvo iz Srpske bi u tom slučaju moralo korigovati svoje politike ka boljem funkcionisanju BiH i prestanku blokada – tvrdi Anđelić.

SANKCIJE

Rusija je izložena sankcijama raznih vrsta zbog invazije na Ukrajinu. Američki kongres uputio je ranije zahtjev predsjedniku Džozefu Bajdenu da se Rusija izbaci i iz Savjeta bezbjednosti UN, ali je tako nešto nemoguće bez izmjena Povelje UN. Rusija, naime, ima pravo veta, koji može da uloži na svaku rezoluciju, tako da bi bila isključena iz SB UN morala bi i ona sama da glasa za to.

Treba podsjetiti da do sada nijedna članica, pogotovo stalna članica SB UN, nije bila isključena. Rusija ovo tijelo može da napusti samo svojom voljom.

srpskainfo.com