Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Da li inflacija gubi dah ili se sprema NOVA BURA: Hrana u Srpskoj i dalje skuplja nego u Njemačkoj

U Ministarstvu trgovine i turizma RS kažu da je u junu došlo do stabilizacije cijena, da je potrošačka korpa nešto jeftinija nego u maju, a da su niže cijene brašna, ulja, jaja, mlijeka, jogurta i pojedinog sezonskog povrća i goriva.

Međutim, potrošačima je i dalje sve skupo, a naročito hrana koja je unazad godinu dana skuplja i do 30 odsto, zbog čega i ne osjete blagi pad cijena određenih proizvoda. Naročito taj blagi pad ne osjete na kućnom budžetu jer od ove godine sve komunalije plaćaju po većim cijenama.  

– Prema evidenciji o visini potrošačke korpe koja se vodi u Ministarstvu trgovine i turizma na mjesečnom nivou, vidljiva je stabilizacija cijena proizvoda i artikala u junu u odnosu na maj 2023. godine, te je u tom smislu potrošačka korpa u junu manja za 0,22 odsto u odnosu na maj ove godine. Primjera radi, zabilježen je pad cijena brašna, mlijeka, jogurta, ulja, jaja, te pojedinih vrsta sezonskog povrća i goriva – kažu u Ministarstvu.

Četiri dolje, 10 gore

Ocjenjuju kako su ovakvi pokazatelji svakako ohrabrujući s obzirom na velika inflatorna kretanja koja su bila prisutna u proteklih godinu dana, te se stoga može zaključiti da je primjetna izvjesna stabilizacija cijena na tržištu u Republici Srpskoj.

– Budući da je Republika Srpska malo tržište, koje je uvozno orijentisano, dalja inflatorna kretanja zavisiće od tržišnih prilika na svjetskom nivou – poručuju iz ministarstva.

Uporedili smo cijene na koje se pozivaju u Ministarstvu trgovine, i to prosječne, koje objavljuje Zavod za statistiku RS.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Tako je prosječna cijena kilograma bijelog brašna u junu bila 1,80 KM, a u maju 1,79 KM. Prosječna cijena litra mlijeka u tetrapaku u šestom mjesecu je niža za 20 feninga i iznosila je 2,13 KM, a ulja je niža za 17 feninga i bila je 3,04 KM. Jedno kokošje jaje u junu je u prosjeku koštalo 0,40 KM, što je za dva feninga manje negu u petom mjesecu.

Dizel u junu jeste bio jeftiniji za četiri feninga nego u maju, ali je u julu poskupio za 10 feninga.

Kupuju samo najosnovnije

Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Zvono” iz Bijeljine, za Srpskainfo ocjenjuje da su statistički podaci daleko od onog što je prisutno na terenu, od stvarnog života.

FOTO: BN/TV/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: BN/TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Pa i u sindikalnoj korpi ima svega i svačega, a narod se bavi onim od čega živi, gleda da kupi samo ono što je najosnovnije. Jeste došlo do nekih malih promjena, ali to ne znači da su te promjene dovele do povećanja životnog standarda – kaže Vasilić.

Bez obzira na ovaj blagi pad određenih prehrambenih proizvoda, u Udruženju za zaštitu potrošača “Zvono” ne očekuju neke pozitivne promjene dugoročno.

– Za to imamo argumente, a oni su, prije svega, svinjska afrička kuga koja se proširila cijelom Republikom Srpskom. To će prouzrokovati nestašice mesa i moguće skuplje uvozno meso. Zatim, nevrijeme je uništilo povrće i voće, što će se odraziti na poskupljenje ovih proizvoda, a pšenica će se opet uvoziti – ističe Vasilić.

Struja najviše poskupila

S druge strane, kako kaže, i trgovci se žale na smanjen promet, dok naša dijaspora, koja dolazi tokom odmora, “ne može da vjeruje koliko je hrana skuplja ovdje nego u Austriji i Njemačkoj”.

Junska inflacija iznosi 0,1 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Posmatrano po odjeljcima namjene potrošnje, indeks odjeljka Restorani i hoteli viši je za 0,7 odsto, indeks odjeljka Namještaj i pokućstvo viši je za 0,6 odsto, indeks odjeljka Obrazovanje viši je za 0,4 odsto, indeks odjeljka Stanovanje viši je za 0,3 odsto, indeksi odjeljaka Hrana i bezalkoholna pića, Akloholna pića i duvan, Zdravstvo i Komunikacije viši su za po 0,1 odsto. Indeks odjeljka Rekreacija i kultura ostao je nepromijenjen. Indeks odjeljka Odjeća i obuća niži je za 0,5 odsto, indeks odjeljka Prevoz niži je za 0,3 odsto, dok je indeks odjeljka Ostala dobra i usluge niži za 0,1 odsto.

Godišnja majska inflacija je 6,2 odsto, a najviše je poskupjela električna energija i hrana.

EFEKTI KAMPANJE

Ministarstvo trgovine inicijator je kampanje „Društveno odgovorno“ koja je od juna ove godine pokrenuta u saradnji sa trgovačkim lancima u Republici Srpskoj, kao modalitet za ublažavanje inflatornih kretanja i rasta cijena na domaćem tržištu. Cilj kampanje je društveno odgovorno poslovanje trgovaca u čijem središtu je iskazivanje solidarnosti prema potrošačima u smislu plasiranja pojedinih proizvoda po nižim cijenama u maloprodajnim objektima u Republici Srpskoj, na način da se trgovci odreknu dijela svoje marže.

U Ministarstvu tvrde da su se u kampanju do sada uključili trgovci iz svih krajeva Republike Srpske. Kada je riječ o proizvodima koji su obuhvaćeni kampanjom, svaki trgovac ima pravo izbora koja vrsta proizvoda će biti plasirana po nižim cijenama.

– Prema informacijama sa terena, kampanjom su obuhvaćeni artikli iz širokog asortimana, od konditorskih proizvoda, mliječnih proizvoda, kafe, sredstava za higijenu i drugih roba široke potrošnje, a koji su u prosjeku sniženi od 15 do 30 odsto. Proizvodi koji su sniženi u sklopu ove kampanje označeni su posebno dizajniranim voblerom „Društveno odgovorni“ – navode u ministarstvu.

Komentar