Grad Trebinje
Republika Srpska

Da li je Dodik nasamario i ambasadora EU i građane Srpske: Medijima prijete drakonske kazne, Satler se pravi nevješt (FOTO)

Nakon što je ministar pravde Republike Srpske, Miloš Bukejlović, obznanio da je Vlada Srpske usvojila Nacrt izmjena Krivičnog zakonika, kojom se kriminalizuje kleveta, ambasador EU u BiH Johan Satler je objavio idiličan tvit o susretu sa “predsjednikom Dodikom i premijerom Viškovićem” u Banjaluci.

Intenzivan dan u Banjaluci s predsjednikom Miloradom Dodikom, premijerom Viškovićem, ministrima Srpske, vođama opozicije i gradonačelnikom Banjaluke Stanivukovićem. Put ka EU ostaje najvažniji zajednički cilj za BIH. Nepredak je ostvariv i vrijeme da zavrnemo rukave, napisao je Satler.

Ovom objavom je bura, koja se podigla prije dva dana, zbog najave zakona kojim su predviđene drakonske kazne za “neposlušne” medije, dostigla vrhunac.

Da li je ambasador Satler došao u Banjaluku, “Dodiku na noge”, da ga podrži u njegovoj misiji disciplinovanja medija, uprkos tome što su sloboda izražavanja, sloboda medija i zaštita novinara, među prioritetima koje BiH mora ispuniti, ako želi u Evropsku uniju? Ili je Dodik “nadigrao” Satlera?

Podsjećamo, nakon što su predstavnici medijske zajednice “dobili uvjeravanja” da zakon kojim se kriminalizuje kleveta nije “ni na vidiku”, u četvrtak je Vlada RS, po hitnom postupku, usvojila sporni nacrt KZ. Sjednica je održana baš u vrijeme dok je ambasador Satler razgovarao s Dodikom i Viškovićem.

Da li je u pitanju samo “nezgodna koincidencija”, ili je neko ipak na vrijeme “zavrnuo rukave” i zamijesio kašu?

Analitičari kažu da su sve opcije moguće, ali da su u svakoj od njih gubitnici građani Srpske.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da treba imati na umu nekoliko detalja, između ostalog i to da je Dodik, dan prije Satlerovog dolaska u Banjaluku, priprijetio odustajanjem BiH od evropskog puta.

– Možda će usvajanje ovih restriktivnih zakona biti kolateralna šteta, da bi se političari iz Republike Srpske vratili evropskom putu. Političke trgovine nekada ne mare ni za demokratiju, a još manje za slobodu mišljenja i govora – kaže Tanja Topić za Srpskainfo.

Dodaje da Milorad Dodik “savršeno vuče konce” u manipulaciji zvaničnicima međunarodne zajednice.

– Probni balon bio je, zapravo, kad je BiH dobila kandidatski status. Jasno je stavljeno do znanja da BiH mora raditi na poboljšanju ambijenta za slobodne i profesionalne medije. Ali, inicijativa o ovim, spornim zakonima, uslijedila je nakon samo sedam dana. Niko od EU zvaničnika nije ni trepnuo nakon toga – podsjeća Tanja Topić.

srpskainfo.com

Komentar