Grad Trebinje
Republika Srpska

Da li je Dodik “POVUKAO RUČNU”: Umjesto deklaracije o nezavisnosti, prijedlozi i sporazumi

Novi-stari predsjednik SNSD, Milorad Dodik, nakon što je na Saboru te stranke potvrdio svoju lidersku poziciju, javno je ponovio više puta izrečeni stav da je BiH “nametnuta” i “prisilna” zajednica.

Međutim, za razliku od prije osam godina, kada je na tadašnjem Saboru SNSD u Istočnom Sarajevu ta stranka usvojila deklaraciju u kojoj su se čak pominjali precizni datumi kada bi Republika Srpska trebalo da krene putem samostalnosti, na prekjučerašnjem skupu u Doboju o tome nije bilo ni riječi.

Istina, lider SNSD je nakon reizbora za stranačkog šefa za govornicom isticao da nastavlja “borbu za Republiku Srpsku i slobodu srpskog naroda”, kao i da pojedinci, prema njegovim riječima, žele da smanje snagu SNSD. Takvima je poručio da je on “tu da se bori za stabilnost i mir”.

– Borimo se za slobodu srpskog naroda. Ustav BiH govori o pravu naroda koji žive u njoj i mi se zalažemo za to – rekao je Dodik, ponavljajući da je BiH nametnuta i prisilna zajednica, kao i da će se u nekom budućem periodu, možda, stvoriti mogućnost predlaganja sporazuma o mirnom razlazu između Republike Srpske i Federacije BiH.

Politički analitičar Ivana Marić za Srpskainfo kaže da se iz posljednjih poruka lidera SNSD može jasno primjetiti ublažavanje stavova u odnosu na neka prošla vremena, kada je, između ostalog, u stranačkim deklaracijama kao datum raspisivanja referenduma o samostalnosti Republike Srpske pominjana 2018. godina.

Ivana Marić
FOTO: N1/SCREENSHOT

– Mislim da je do ublažavanja stavova prije svega došlo zbog toga što se Dodik našao u nezavidnom položaju, jer se posvađao sa svima. On, jednostavno, ne može sebi da priušti nove sukobe pa sad gleda kako da ispadne i dalje dovoljno veliki nacionalista, a da dodatno ne bode oči zapadnim silama – smatra Marićeva.

Dodaje da se već iz Dodikovog sukoba sa Kristijanom Šmitom vidjelo svojevrsno povlačenje lidera SNSD.

– On (Dodik) ima odličan propagandni mehanizam koji sve što uradi predstavi kao pobjedu. Međutim, činjenica je da se on povlači pred zapadnim silama, kao što se povukao pred Šmitom kada je prvo najavljivao da će ga hapsiti, pa je onda došlo do toga će ga, kao, braniti od građana. Po tome vidimo da to nije onaj isti Dodik, koji je ranije mogao da priča šta hoće bez straha da će se nešto desiti – kaže Marićeva.

Ona ocjenjuje da je lider SNSD postao svjestan da je pažnja svijeta u velikoj mjeri fokusirana na BiH.

– Ne zato što je BiH nešto posebno značajna, već upravo zbog Dodikovog koketiranja s Rusijom. Na njegovu retoriku Zapad ne obraća pretjeranu pažnju, ali obraća pažnju na deklaracije i ono što potpiše ili uradi – tvrdi Marićeva.

OČEKIVANE REAKCIJE

Kao po komandi, na govor aktuelnog predsjednika Srpske i lidera SNSD na stranačkom Saboru gdje je ovog puta, umjesto donošenja novih deklaracija, Dodik samo pomenuo mogućnost da se u nekom, neodređenom vremenskom periodu pokrene pitanje mirnog razdruživanja, kao opareni su skočili brojni političari iz Federacije BiH.

Najglasniji, po običaju, bio je bošnjački član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, koji je poručio da “ne može biti ni mirnog ni nemirnog razbijanja BiH”.

Komentar