Grad Trebinje
Republika Srpska

Da li je i Đokić „na ledu“: Poslije ostavke dva ministra u novoj Vladi, sada svi gledaju u lidera SP-a

Budu li se premijer i predsjednik Srpske, Radovan Višković i Milorad Dodik, vodili načelima odgovornosti i rečenicom „isti principi za sve“, iz Vlade bi trebalo da ide i treći ministar.

Nakon ostavke ministara Dade Dogana (SP) i Dragoslava Kabića (SNSD) mnogi se pitaju šta čeka lider SP i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

Doduše, Đokić, kao prethodna dvojica, pri izboru Vlade nije ni mogao da sakrije svoje probleme sa zakonom u prošlosti, ali se postavlja, ako ništa drugo, onda ljudsko pitanje: Da li je u redu da Đokić zatraži od Dogana da podnese ostavku, ako je i sam imao presudu za krivično djelo prevare?

Naime, Apelacioni sud u Brčkom je 2007. potvrdio presudu Osnovnog suda u Brčkom kojom je Đokić osuđen na tri mjeseca zatvora. Još nekoliko osoba u istom predmetu osuđeno je na dva mjeseca.

Đokić je ove presude pokušao da pobije apelacijom Ustavnom sudu BiH 2009. godine, ali je ona odbijena kao neosnovana.

U odluci Ustavnog suda BiH, koja se može naći na internetu i koju je objavio CIN, citira se presuda Suda u Brčko. U njoj je navedeno je da je apelant (Đokić) kao zastupnim firme “Intermatket” sklopio ugovor sa “Telekomom RS” o korištenju tzv. Interteol servisa. Ukratko, firma se nije pridržavala ugovora te je počinila krivično djelo prevara. Prema nezvaničnim informacijama, Đokić je izbjegao zatvor tako što je novčano platio kaznu, a navodno je kasnije presudu spio da izbriše iz sudske evidencije.

Sve ovo je uglavnom poznato javnosti, ali je ponovo počelo da bode oči nakon slučaja Dogan, kada je Đokić saopštio da se slaže sa Dodikom i zatražio da tek imenovani ministar podnijete ostavku. Jer je 2016. osuđen na godinu dana zatvora zbog saobraćajne nesreće iz 2012. Dogan je podnio ostavku, a potom i ministar Kabić, zbog gotovo istih grijeha iz prošlosti.

– Nakon što Kabinet napuštaju dvojica ministara, i to zbog zauzetih principa da ministar u Vladi Republike Srpske ne može biti lice koje je osuđivano na kaznu zatvora, imate vi toga još! Utisak dana je da u novom sazivu Vlade Republike Srpske imamo buljuk presuđenih ministara! Ko nas je kleo, nije dangubio – napisao je na Tviteru predsjednik Sindikata uprave RS, Božo Marić, uz objavljen transkripta presude Đokiću.

On je i u programu RTRS upitao da li je Dado Dogan kolateralna šteta ili se to odnosi i na sve ostale nosioce funkcija u Srpskoj.

– Jer, imamo mi dosta takvih ljudi koji su, da tako kažemo, izbrisali svoju krivičnu evidenciju da bi mogli da se nalaze na nekim važnim pozicijama – rekao je Marić.

Osim ovoga, MUP RS je još 2019. podnio izvještaj protiv Đokića Republičkom odnosno Specijalnom tužilaštvu RS zbog sumnji da je oštetio budžet RS pri određivanju iznosa koncesione naknade za EFT Stanari. Tužilaštvo smo pitali u kojoj fazi se nalazi ovaj slučaj, ali odgovor još nismo dobili.

Na potezu je Đokić, ali i politički vrh Srpske, samo što se u ovom slučaju ne mogu pravdati da “nisu znali” za presudu.

srpskainfo.com

Komentar